Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤOΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1Την ανησυχία του για το μέλλον των θρησκευτικών μειονοτήτων στον αραβικό κόσμο, και δη της Ορθοδοξίας, εξέφρασε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τους  προκαθημένους και αρχιερείς 15 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως με πόνο καρδιάς βλέπει να πολλαπλασιάζονται οι θρησκευτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να παραβιάζονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, «μεταξύ των οποίων και των χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των ορθοδόξων», ενώ πρόσθεσε ότι στην εποχή μας χρειάζεται να γίνουν διεθνείς προσπάθειες με στόχο την αποτροπή «των διαπολιτισμικών συγκρούσεων, που απειλούν με σοβαρότατες συνέπειες». 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, χαρακτήρισε«πολιτισμική καταστροφή» το ενδεχόμενο να χαθεί η χριστιανική παρουσία στη Συρία, εξαιτίας του εμφυλίου. 

Όπως είπε ο Πατριάρχης, οι ορθόδοξοι αρχιερείς υιοθέτησαν και συνυπέγραψαν σχετική δήλωση, με την οποία εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά να μην ξεχνά την ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην ειρήνευσή της.

Παρόντες στη συνάντηση στο Κρεμλίνο ήταν, εκτός του Θεοδώρου Β’, ο Ιερουσαλήμ Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς και οι προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών Βουλγαρίας Νεόφυτος, Γεωργίας Ηλίας Β’, Σερβίας Ειρηναίος, επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας. 
http://www.agioritikovima.gr/diethni/25631-aniuchia-poutin