Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πρόταση-σοκ, για “λουκέτο-εξπρές” στις δημοτικές αστυνομίες της χώρας!

18
Σκληρό «πόκερ» στη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Δεν βλέπω από πού μπορούν να προκύψουν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις» φέρεται να είπε ο Πόουλ Τόμσεν. Στο «στόχαστρο» πάντως μπαίνουν και 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί.
Σε αναζήτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών από ολόκληρο το φάσμα του δημοσίου τομέα προσανατολίζεται το υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης, προκειμένου να πιαστούν τα νούμερα των 4.000 απολύσεων και των 25.000 διαθεσιμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δεδομένου ότι… η δαμόκλειος σπάθη του «παγώματος» της δόσης επικρέμεται πάνω από τη χώρα, στο στόχαστρο των σχετικών διερευνήσεων έχουν τεθεί κλάδοι οι οποίοι προβλέπονται στο ισχύον προσοντολόγιο του Δημοσίου, που μπορεί να κριθούν παρωχημένοι ή ακόμα και ανεπίκαιροι για τις σημερινές ανάγκες. Εξετάζεται ακόμα η μεταφορά μεγάλων πληθυσμών εργαζομένων ή και η πλήρης κατάργηση φορέων στους οποίους υπηρετούν αυτοί, για να γεμίσει η «δεξαμενή» των χιλιάδων απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας τέτοιος φορέας είναι οι Δημοτικές Aστυνομίες ανά την επικράτεια. Στο τραπέζι των σεναρίων που εξετάζονται, τίθεται η υποχρεωτική αποχώρηση ή διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοτικών αστυνόμων και η ενσωμάτωση ενός μέρους τους στην Ελληνική Αστυνομία. Στο στόχαστρο, σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν 4.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο στην Αθήνα απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα.
Οι Δημοτικές Αστυνομίες, από τη στιγμή που γίνει πράξη το συγκεκριμένο σενάριο, επιλέγονται καθώς οι αρμοδιότητές τους μπορούν να περάσουν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Οσοι απασχολούνται σήμερα στις δημοτικές αστυνομίες είναι εφικτό, μετά από τη σχετική αξιολόγηση των ικανοτήτων τους, να μεταφερθούν σε ορισμένους κλάδους της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές «το έργο που παράγεται δεν είναι αντίστοιχο του δημοσιονομικού κόστους τους», ενώ τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνόμων μπορεί να αναλάβει το προσωπικό της Αστυνομίας.
Καταλυτική όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται η σημερινή νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τρόικα.
Τα σημεία αιχμής, αυτά της παράτασης για την εφαρμογή του προγράμματος της διαθεσιμότητας-κινητικότητας και των απολύσεων, παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι της συζήτησης. Μένει, λοιπόν, να «κλειδώσει», όπως όλα δείχνουν, η πρόταση για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας (κατά πάσα πιθανότητα από τους δώδεκα στους έξι μήνες) για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς. Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης εμμένουν στην απαίτηση να προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, περιμένουν κίνηση και αναφορικά με το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή και θα περιγράφει σαφώς τα κριτήρια αξιολόγησης, βάσει των οποίων εργαζόμενοι θα μπαίνουν στη «δεξαμενή» της κινητικότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την άποψη πως «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στα θέματα της αναδιάρθρωσης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η μείωση του χρόνου παραμονής στη διαθεσιμότητα ανοίγει αυτόματα το εύρος των απολύσεων, που δυνητικά μπορούν να προκύψουν από αυτή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε διαθεσιμότητα οδηγείται ένας δημόσιος υπάλληλος όταν καταργείται η θέση του. Για χρονικό διάστημα ενός έτους λαμβάνει το 75% του μισθού του και πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, για να… γλιτώσει την απόλυση. Η σύντμηση του χρόνου σημαίνει πως ο εργαζόμενος που θα περάσει σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα είτε θα μεταφερθεί στη νέα του θέση συντομότερα (εάν υπάρχει τέτοια θέση) είτε θα δει πιο γρήγορα την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.
Ελληνες αξιωματούχοι, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ανέφεραν πως το χθεσινό τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη-τρόικας ήταν και πάλι άσκηση ισορροπιών σε τεντωμένο σκοινί. Σκληρή στάση κράτησε, εκ νέου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, που ζήτησε απολύσεις μεγάλου μέρους δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας. «Δεν βλέπω από πού μπορούν να προκύψουν οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Για το λόγο αυτό, από τη διαθεσιμότητα θα πρέπει να προκύψουν απολύσεις εργαζομένων», φέρεται να είπε στη διάρκεια της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά, συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, έχοντας ήδη μιλήσει για μετατάξεις καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (πρόταση για την οποία υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Πόουλ Τόμσεν, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να περνούν οπωσδήποτε από διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν), αντιπρότεινε μία περίοδο διαθεσιμότητας δύο εβδομάδων. Δηλαδή, οι καθηγητές να μπαίνουν στο καθεστώς για περίπου 15 ημέρες, ώστε να φαίνεται η μείωση κατά 25% του μισθού τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα νέα τους καθήκοντα.
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-τριμερούς έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, στο παρασκήνιο, όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο στελέχη της δημόσιας διοίκησης, μαίνεται υπόγεια κόντρα μεταξύ της Task Force και της τρόικας.
Γερμανοί της Ομάδας Κρούσης που βρίσκονται στη χώρα μας, συνομιλώντας με Ελληνες συναδέλφους τους, αφήνουν να διαφανεί η έντονη ενόχλησή τους για το πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί να επιβάλει ο Μηχανισμός Στήριξης, όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. «Η τρόικα ζητάει μόνο απολύσεις και νούμερα. Το πρόγραμμά της φαίνεται ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να αποδώσει, αλλά δεν βγαίνει. Μεταρρύθμιση δεν είναι απολύσεις. Δεν έχουμε λόγο να μένουμε στην Ελλάδα, εάν το μόνο που αναζητάει ο Μηχανισμός Στήριξης είναι υποχρεωτικές αποχωρήσεις», φέρεται να δηλώνουν τα στελέχη της Task Force.

Δημήτριος Γκάτσιος – Ελεύθερος Τύπος