Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Φοβούνται «ανταρσία» Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Φοβούνται «ανταρσία» Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ
Κρίσιμη η ψηφοφορία λόγω της έντονης δυσφορίας βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης
Την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης κρίνει η ψήφιση, την Τετάρτη, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σε κλίμα έντονης δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες μακρά συνεργασία με αντικείμενα την κινητικότητα και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, από την εξέλιξη των οποίων -και πέραν της ψηφοφορίας στη Βουλή- θα κριθεί η πορεία του κυβερνητικού σχήματος.
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν «ανοιχτό» δίαυλο επικοινωνίας και συζητούν για την κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες με την πλειοψηφία να αριθμεί 157 βουλευτές (μαζί με τους κ. Λοβέρδο και Αηδόνη).
Οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αισιόδοξες για την ομαλή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο η στάση σημαντικού αριθμού βουλευτών δημιουργούν σενάρια «δικομματικής ανταρσίας».
Συγκεκριμένα, στις δημόσιες δηλώσεις των κ. Κακλαμάνη, Ταμήλου και Βλάχου από πλευράς Ν.Δ. και των κ. Ντόλιου και Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις απολύσεις στους ΟΤΑ, πληροφορίες έφεραν να προστίθενται 3 - 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι κ. Κ. Κουκοδήμος, Ανδ. Μαρίνος και Λαζ. Τσαβδαρίδης από τη Ν.Δ.
Πηγές από τα δύο κόμματα απέδιδαν την αποστασιοποίηση των βουλευτών είτε σε προσωπική πικρία λόγω της μη αξιοποίησής τους κατά τον ανασχηματισμό, είτε σε στρατηγική επιλογή με ορίζοντα τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Ωστόσο, η πραγματικότητα των διαφοροποιήσεων παραμένει και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να κατατεθεί το νομοσχέδιο με κανονική μορφή και όχι ως ένα άρθρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιμέρους διαφοροποιήσεων κατά την ονομαστική ψηφοφορία που, δεδομένα, θα ζητήσει η αντιπολίτευση.
Προς την κατεύθυνση κατευνασμού, πέραν της επίκλησης της κρισιμότητας της συγκυρίας, αναμένεται να κινητοποιηθούν ο γραμματέας της Κ.Ο., αλλά και το Μαξίμου ενώ αναμένονται συναντήσεις των βουλευτών με τους γαλάζιους αρμόδιους υπουργούς.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/325236/fovoyntai-antarsia-nea-dimokratia-kai-pasok#ixzz2YiWtw0GO