Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Συναγερμός στην κυβέρνηση εν όψει της νέας επίσκεψη της τρόικας με τη «μαύρη τρύπα» του 1 δισ. !



20130329-004212.jpgΤέσσερις ώρες κράτησε η έκτακτη σύσκεψη τη κυβέρνησης, με φόντο τη νέα έλευση της τρόικα στην Αθήνα. Το καμπανάκι που έχει χτυπήσει ένα να κάνει με την τρύπα του 1 δις που έχει προκύψει, αφού τα έσοδα συνεχίζουν την κατιούσα.
Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου ανησυχούν για το ποια θα είναι η στάση της τρόικα μετά την εκδικητική μανία με την Κύπρο. Οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης εστιάζονται σε δυο κυρίως ζητήματα: απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων απο το δημόσιο και το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου τεσσερισήμισι ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε αναχωρήσει από την σύσκεψη νωρίτερα. Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Αναλυτικά, τα «καυτά» θέματα που απασχόλησαν περισσότερο την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αφορούσαν κυρίως:
• Την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού
• Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες («με νοιάζει η αποδέσμευση των χρημάτων να φτάνει στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας)
• Την προετοιμασία εν όψει της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας.
Παράλληλα, ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».
Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας – απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.