Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Φάρμακο που αναπτύσσεται στο Linkoping University της Σουηδίας προστατεύει έναντι των παρενεργειών της αγωγής κατά του καρκίνου, ενώ ισχυροποιεί την επίδραση στον όγκο. Τώρα ξεκινά διεθνής αξιολόγηση του φαρμάκου σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.

Τα αποτελέσματα των ερευνών με την ουσία, γνωστή ως calmangafodipir, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Translational Oncology με κύριο ερευνητή τον Rolf G. G. Andersson, όπως αναφέρει το iatronet.gr 
Η έρευνα άρχισε σε ουσία που ονομάζεται mangafodipir, που χρησιμοποιήθηκε στις μαγνητικές τομογραφίες. Ωστόσο, ερευνητές του LiU ανακάλυψαν ότι προστάτευε επίσης υγιή κύτταρα σε σχέση με αγωγές κατά του καρκίνου.

Ο καθηγητής Andersson, ανακάλυψε ότι η ουσία θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημιουργία ριζών οξυγόνου που αποτελούν αιτία παρενεργειών στη χημειοθεραπεία.Για παράδειγμα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται σημαντικά σε σχεδόν όλους τους ασθενείς, που ανοίγει την πόρτα σε λοιμώξεις που ενδεχομένως να είναι μοιραίες.

Οι ερευνητές άρχισαν με εξετάσεις σε κύτταρα και στη συνέχεια σε ποντικούς με καρκινικά κύτταρα. Οι ποντικοί ακολούθησαν αγωγή με χημειοθεραπεία και έλαβαν ταυτόχρονα mangafodipir. Η ανάπτυξη του όγκου μειώθηκε, ενώ προστατεύτηκαν τα λευκά αιμοσφαίρια. Ένα πρόβλημα ήταν ότι απελευθερώθηκε μεγάλο μέρος του μαγγανίου στην ουσία, με συνέπεια να υποχωρήσει η θετική επίδραση. Το ελεύθερο μαγγάνιο μπορεί επίσης να είναι δηλητηριώδες και να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο.

Ο Andersson ανέπτυξε και πάλι την ουσία και αντικατέστησε πολύ μαγγάνιο με ασβέστιο. Αυτό απέδωσε πιο σταθερή σύνθεση που φάνηκε να είναι ακόμα καλύτερη στην προστασία των κυττάρων αυξάνοντας την αντικαρκινική επίδραση.

Η επίδραση της mangafodipir επιβεβαιώθηκε σε μικρότερη έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology in February 2012.
http://www.agioritikovima.gr/ugeia/15538-neo-farmako-pro