Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο ηρωικός εισαγγελέας που γκρεμίζει την διαπλοκή



Ο ηρωικός εισαγγελέας που γκρεμίζει την διαπλοκή

Ένα παιδί από την Βρυσούλα Πρέβεζας με πάθος για το δίκαιο, έμελλε να πάρει στα χέρια του το μέλλον της χώρας.

 
Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης απέδειξε ότι αρκεί ένας ακέραιος για να τα βάλει με την ομερτά, ως άλλος Ντι Πιέτρο, όταν όλα φάνταζαν χαμένα.
Γεννημένος το 1952 στο φτωχό χωριουδάκι της Ηπείρου, από μικρό παιδί είχε πάθος για το δίκαιο, για το σωστό. Αυτό θυμούνται οι συντοπίτες του, μέχρις ότου τελείωσε το σχολείο και βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει αυτό που ονειρευόταν να υπηρετήσει.
Μετά τις νομικές σπουδές του ο Γρηγόρης Πεπόνης μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1983 και το 2005 προήχθη σε αντιεισαγγελέα εφετών. Δυναμικός και έξυπνος, με πάθος για την οικογένεια, το διάβασμα και τον …Ολυμπιακό!
Κρατήθηκε επιμελώς εκτός κομματικών συστημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εξαρτήσεις και να προκαλεί τρόμο στα υπόγεια των διαπλεκόμενων δομών που προσπάθησαν ουκ ολίγες φορές να τον υποσκάψουν ή ακόμα και να τον ακυρώσουν μέσω “αναβάθμισης
Ο λειτουργός με τα ασκητικά χαρακτηριστικά και την γρανιτένια θέληση δεν κάνει πίσω, όποιο όνομα και αν έχει απέναντι του. Παρά τις απειλές, τις συκοφαντικές επιθέσεις, τις ανήθικες μεθοδεύσεις των ισχυρών, αποδεικνύει ότι εκτός από την θέληση έχει και την οξυδέρκεια για να φέρνει εις πέρας το καθήκον.
Η παρούσα συγκυρία είναι ίσως η σημαντικότερη. Ο αγώνας του Πεπόνη είναι αγώνας όλης της Ελλάδας. Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι ένα αποκομμένο σκάνδαλο αλλά το σημείο κλειδί που μπορεί ακόμα και να απεμπλέξει την Ελλάδα από την μέγγενη του μνημονίου στοιχειοθετώντας δολιότητα.
Όπως και να ‘χει, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όταν διαβάζουν την πιο μαύρη σελίδα της νεώτερης ιστορίας θα μπορέσουν να πουν ότι “Υπήρχε κάποιος που αντιστάθηκε. Υπηρχε κάποιος που όρθωσε ανάστημα. Υπήρχε κάποιος που τίμησε την ιστορία, τους αγώνες, την ίδια την Ελλάδα
Ο Γρηγόρης Πεπόνηςεκτός από την Ελλάδα, τιμά και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βρυσούλα όπου και μένουν πολλοί συγγενείς και επισκέπτεται συχνά.