Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Financial Times: Δυναμώνει η καταιγίδα για τη Λίστα Λαγκάρντ


Financial Times: Δυναμώνει η καταιγίδα για τη Λίστα Λαγκάρντ«Δυναμώνει η καταιγίδα για τη λίστα Lagarrde» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στους Financial Times με φωτογραφία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το θέμα αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής να διερευνήσει «γιατί οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών δεν καταδίωξαν πιθανούς φοροφυγάδες από την αποκαλούμενη Λίστα Lagarde των 2.000 Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς».
Το δημοσίευμα επικαλείται νομικούς συμβούλους και αναφέρει ότι «ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε το υπουργείο Οικονομικών από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια εάν η βουλή τους παραπέμψει σε δίκη»
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη όπως επίσης και στις επευφημίες δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου και φιλοξενεί δήλωση του Αιμίλιου Αβγολέα, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ο οποίος είπε: «Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή».
Σύμφωνα με τους Financial Times, σε τουλάχιστον 15.000 υποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό τα χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στα εισοδήματα των καταθετών που τα «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ.ευρώ από διαφυγόντες φόρους.