Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Γραπτές εξετάσεις για 640.000 δημ. υπαλλήλους.


Εντατικό φροντιστήριο θα χρειασθούν οι περίπου 640.000 δημόσιοι υπάλληλοι που μέσω των γραπτών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργηθούν μέχρι την προσεχή άνοιξη (και… βλέπουμε), θα επιδιώξουν την παραμονή τους στις θέσεις που κατέχουν σήμερα στον κρατικό μηχανισμό.

Σε περίπτωση αποτυχίας τους τότε θα “τιμωρηθούν” με μετακίνησή τους από τις υπηρεσίες που απασχολούνται τώρα σε δήμους, αποκεντρωμένες διευθύνεις και οργανισμούς και γενικότερα όπου υπάρχει ανάγκη σε προσωπικό χαμηλής εκπαιδευτικής στάθμης.

Στα υπουργεία θα παραμείνουν μόνο όσοι “αριστεύσουν” ή πάρουν “λίαν καλώς”, αφού στόχος είναι οι εργαζόμενοι στο κεντρικό κράτος να έχουν υψηλή ειδίκευση και ικανότητα χειρισμού των θεμάτων που τους ανατίθενται.

Από τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, στην οποία θα υπολογισθούν και τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν όπως σπουδές, εμπειρία, ξένες γλώσσες, θα εξαρτηθεί σημαντικά κι αν θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μετά το πέρας του οποίου κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση.

Κομβικό σημείο θα είναι η σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων που θα προβλέπουν περικοπές θέσεων προσωπικού, κατάργηση μονάδων και καταρτισμό λιστών με το πλεονάζον προσωπικό.

Οι εξεταζόμενοι στα γραπτά τεστ θα πρέπει να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν γενικότερες γνώσεις, π.χ. για τα βασικά όργανα άσκησης εκτελεστικής εξουσίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την ικανότητα λύσης απλών μαθηματικών τύπων, την ιστορία, την γεωγραφία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

Παράλληλα, θα κληθούν να αποδείξουν τις γνώσεις που έχουν στο αντικείμενο εργασίας τους.

ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ

Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν τον κλάδο τους.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος πολεοδομίας θα ερωτηθεί τι γνωρίζει σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ή ένας εφοριακός για τις βασικές αρχές του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση των ερωτήσεων θα την έχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων της Task Force.

Mε το συγκεκριμένο σχέδιο που εναρμονίζεται με τις εντολές της τρόικας για “συμμάζεμα” του υπετροφικού κράτους, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν.

Οι “κουμπούρες”, δηλαδή αυτοί που θα συγκεντρώσουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες, υπολείπονται σε τυπικά προσόντα και ο προσωπικός φάκελος τους είναι “φορτωμένος” με πολλά αμαρτήματα, θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην πρώτη σειρά αυτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Η βαθμολογία κάθε εξεταζόμενου θα καταγραφεί σε ατομικό έντυπο, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα θεσμοθετεί τα κριτήρια (ενδεχομένως να υπεισέλθουν κι άλλα ή να τροποποιηθεί η βαθμολόγηση των ήδη υπαρχόντων) προβλέπεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αυτό δεν θεωρείται εντελώς “αναίμακτο”, αφού μαθηματικά θα οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων. Κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. πηγη