Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μέρκελ: Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ


«Δεν μας αρέσει να ζούμε με δανεικά», δήλωσε ο Α. Σαμαράς – «Ξέρω ότι ζητάμε πολλά από τους Έλληνες» είπε η γερμανίδα καγκελάριος

 Μέρκελ: Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Χρειάζεται να συνεχίσει η Ελλάδα το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ήταν το μήνυμα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πάντως ότι απαιτείται συνέχιση του δύσκολου προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. «Ξέρουμε ότι ζητάμε πολλά από τους Έλληνες», παραδέχθηκε και προσέθεσε ότι η χώρα μας έχει ήδη κάνει μια σημαντική προσπάθεια. «Είναι υποχρεωτικές οι αλλαγές στην Ελλάδα» επισήμανε.
«Δεν ζήτησα από την κυρία Μέρκελ άλλα χρήματα, αλλά αναπνοές και ανάκαμψη» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ζήτησε να σταματήσουν οι «τοξικές δηλώσεις» εις βάρος της Ελλάδας που μόνον κακό έχουν να κάνουν στη χώρα.
Για την επιμήκυνση του προγράμματος
Ερωτηθείς για το εάν ζήτησε επιμήκυνση του προγράμματος, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όταν δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας θα δούμε όλα τα ζητήματα».
«Εμείς με θυσίες προσπαθούμε να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σήμερα προσπαθούμε να οδηγηθούμε στον δρόμο της ανάκαμψης. Σήμερα θέσαμε την μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε. Για να φτάσουμε στον στόχο», είπε
Σε ερώτηση προς την κ. Μέρκελ για τον αν έχουν διαφορετικές απόψεις με τον Γάλλο πρόεδροΦρανσουά Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα, η Μέρκελ είπε ότι «οι συζητήσεις που έγιναν έδειξαν ότι θέλουμε η Ελλάδα θέλουμε να παραμείνει στην Ε.Ε, όμως θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις. Είπαμε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα για το τι γίνεται και τι υπάρχει. Είμαστε κράτη που έχουν τις ίδιες αξίες, πιστεύουμε ότι το κοινό νόμισμα είναι κάτι το σημαντικό».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από αξιωματούχους είπε: «Θέλω να σας πω ότι την ώρα που ένας λαός περνάει τόσα χρόνια τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημεία ανάκαμψης, αντιλαμβάνεται ότι  τοξικές δηλώσεις αξιωματούχων, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Διότι πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και την ώρα εκείνη ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μια δήλωση που λέει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε δραχμή; Θα υπάρξει επιχειρηματίας που δώσει τα χρήματά του; Όχι».
Η κ. Μέρκελ για το ίδιο θέμα είπε: «Διαβάζω τις ανακοινώσεις του ελληνικού Τύπου. Υπάρχει στην Ελλάδα μια πραγματικότητα που λέει ότι ταλαιπωρούμαστε και από την άλλη το ΔΝΤ λέει ‘’ότι δεν έχετε καλύψει τις υποχρεώσεις σας΄΄. Και οι Γερμανοί λένε: ‘’Εδώ και 2 χρόνια δίνουμε λεφτά και συνεχώς μας λένε ότι πρέπει να δοθούν κι άλλα χρήματα και υπάρχει ένας εκνευρισμός’’. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε στα ελεύθερα κράτη ο καθένας να έχει την άποψή του», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.