Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

To πλάνο των αποκρατικοποιήσεων για το 2011


"Όλα για το Ελληνικό". Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριαρχούσε μέχρι πριν από λίγες ώρες τουλάχιστον, σε κυβερνητικό επίπεδο, αναφορικά με το project της αξιοποίησης ακίνητης, κρατικής, γης.
Ο στόχος ήταν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αν είναι δυνατόν, να έχει "βγει" στον αέρα ο σχετικός διαγωνισμός, έτσι ώστε να εκδηλωθεί κι εν τοις πράγμασι το φημολογούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Κόλπο, που όλο λέγεται αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Είναι άγνωστο, πλέον, αν μετά τον ανασχηματισμό, οι ημερομηνίες θα τηρηθούν, αν και οι απόψεις που κυριαρχούσαν ενδοκυβερνητικά σχετικά με το συγκεκριμένο project ήταν πολλές και ...αντικροουόμενες.
Σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, αυτές καθ αυτές, ο σχεδιασμός που έχει υπόψη του το Newscode.gr έκανε λόγο για πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ενώ στο ίδιο πακέτο θα γίνονταν προσπάθεια να ενταχθούν και τα Λαχεία. Εννοείται ότι τον σχετικό κύκλο των διεργασιών θα άνοιγε ο ΟΤΕ, ο οποίος έως τα μέσα Ιουλίου τελειώνει με το deal να έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς από την πλευρά του αγοραστή, της Deutsche Telekom, η συγκατάθεση έχει εξασφαλισθεί.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει μετά το τέλος της πρώτης παρτίδας, να ακολουθεί η δεύτερη, με τις περιπτώσεις της ανανέωσης της σύμβασης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", της πώλησης της ΔΕΠΑ και της πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, να βρίσκονται στην προμετωπίδα.
Ο στόχος ήταν αυτός ο κύκλος να κλείσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν είναι δυνατόν, προκειμένου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον, να γίνει όσο πιο εμπροστοβαρές γίνεται.