Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Σήμερα το κρίσιμο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο εν μέσω πολιτικής θύελλας στο ΠΑΣΟΚ


Στις 14:00 μ.μ. το μεσημέρι θα συνεδριάσει σήμερα το κρίσιμο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτό το συμβούλιο είναι έκδηλη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους υπουργούς του ότι εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν ψηφιστεί, η χώρα θα οδεύσει στη χρεοκοπία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μοναδική εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που καταψηφιστεί, θα είναι οι εκλογές.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εμφανίζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι κάλπες μπορούν να στηθούν στις 24 Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει “έχοντας εμπιστοσύνη στους βουλευτές του για την τελική τους κρίση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας θα είναι τελικώς ένα άρθρο, σε αντίθεση με το κάλεσμα στην επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να τεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τις πρώτες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις μετά τη συμφωνία με την τρόικα, πυροδότησε το ενδεχόμενο τοποθέτησης ξένων επιτρόπων σε κρίσιμα υπουργεία, το οποίο διέψευσε χθες κατηγορηματικά η κυβέρνηση, αποδίδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα σε «επικίνδυνη παραπληροφόρηση που διαμορφώνει κλίμα σύγχυσης» που «είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες στρέφεται τελικώς εναντίον του δημόσιου συμφέροντος».
Αφορμή αποτέλεσαν προχθεσινές δηλώσεις στο Mega του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που τοποθετηθεί επίτροπος στο υπουργείο του.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένας ξένος που θα έρθει στο υπουργείο και θα μου πει αν θα δώσω ή όχι τα λεφτά στους αγρότες», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
«Μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχτώ και θα την εφαρμόσω. Να’ ρθει ένας μπάστακας έξω από το γραφείο μου και να λέει πού θα πάνε τα χρήματα, ενώ τους στόχους τους έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, δεν το αποδέχομαι»
Απ’ την πλευρά του, αναφερόμενος γενικότερα στις τελευταίες συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνονται, προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις της τελευταίας τριακονταετίας. «Βεβαίως υπάρχει δικαιολογημένη λαϊκή δυσφορία, κοινωνική ένταση και αίσθημα αδικίας», είπε. «Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη στο λαό γιατί οι θυσίες είναι άδικες από τη φύση τους και ο πόνος υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχει άλλος δρόμος».
Τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομίας στο οποίο θα λάβουν μέρος όλοι οι βουλευτές, οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Εργασίας Λ. Κατσέλη, Υγείας Α. Λοβέρδος και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.
Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν στους βουλευτές την αναγκαιότητα και το «πνεύμα» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Υπό τη σκιά της επιστολής των 16 βουλευτών προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να εξηγήσει πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο.