Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Εβαλε πωλητήριο στον ΟΤΕ με τη μετοχή 19,3 € φθηνότερα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, στην οποία μετείχε και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, απέστειλε την επιστολή στη διοίκηση της DT για την εκκίνηση της διαδικασίας.
(Δείτε το πίνακα...)


Σύμφωνα με το νόμο 3676/2008, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ζητήσει από την DT να αγοράσει το 10% των μετοχών του ΟΤΕ. Βάσει του άρθρου 6.2 του ίδιου νόμου, η πώληση θα γίνει σε τιμή ανά μετοχή δικαιώματος πώλησης 2, που ισούται με το άθροισμα της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής των μετοχών του ΟΤΕ στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ημερών διαπραγμάτευσης πριν από την αναγγελία άσκησης του δικαιώματος πώλησης και υπερτιμήματος 15%, εφόσον η αναγγελία άσκησης δικαιώματος 2 (μπορεί να ασκηθεί εν όλω ή εν μέρει μία ή περισσότερες φορές εντός χρονικής περιόδου, η οποία αρχίζει ένα έτος από την ολοκλήρωση και λήγει στις 31/12/2011) σταλεί καθ' οιανδήποτε χρονική στιγμή μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου δικαιώματος πώλησης 2 (ένας χρόνος μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 2008) έως και την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Για τη μεταβίβαση των μετοχών θα συναφθεί ξεχωριστή έγγραφη συμφωνία, βάσει της σύμβασης του 2008.
Σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση η Deutsche Telekom σημειώνει πως έλαβε την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης και διευκρινίζει πως αυτή δεν συνιστά άσκηση ενεργοποίησης του δικαιώματος. Σε ερώτηση της «Ε» το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως η επιστολή του υπουργού αφορά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας, δηλαδή στην έναρξη των συνομιλιών με τη γερμανική εταιρεία.
Η Deutsche Telekom, που έχει περιθώριο 30 ημερών να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να γίνει η μεταβίβαση, κατέχει σήμερα το 30% του ΟΤΕ (25% αγοράστηκε το 2008 και 5% το 2009), 16% το Δημόσιο, 4% το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια του ευρέος επενδυτικού κοινού (θεσμικοί, μικροεπενδυτές, αμοιβαία, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.).
Στην περίπτωση δε που η DT δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς εντός μηνός, τότε θα αναζητηθεί άλλος αγοραστής.
Η μέση χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου 20ημέρου για τον ΟΤΕ υπολογίζεται στα 7,12 ευρώ και με την υπεραξία 15% πάει στα 8,19 ευρώ. Και είναι σημαντικά
χαμηλότερη κατά 19,31 ευρώ σε σχέση με τα 27,5 ευρώ ανά μετοχή που είχε πωληθεί το 25% του ΟΤΕ το 2008.
Δεδομένου ότι οι μετοχές του Οργανισμού είναι 490.150.389 και συνεπώς το 10% αφορά περίπου 49 εκατ. μετοχές, ήτοι η συνολική αξία του πακέτου ανέρχεται στα 402 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα είναι σε ποια τιμή θα πωληθεί το υπόλοιπο 6%, καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα προβλέπει την πώληση μέχρι και του 16% (το υπόλοιπο 4% το κατέχει το ΤΑΠ-ΟΤΕ).
Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση για το 6% θα ισχύσει η χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή. Αν κατά την πώλησή του η χρηματιστηριακή τιμή είναι γύρω στα 8 ευρώ, οι περίπου 29 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 6% θα πωληθούν έναντι περίπου 235 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα για την πώληση του 16% εκτιμάται σε περίπου 640 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να φτάσει και στα 750 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
* Η επόμενη φουρνιά ιδιωτικοποιήσεων είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, το καζίνο Πάρνηθας, ο ΟΔΙΕ (ιπποδρομίες), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Λάρκο.
Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πολ Τόμσεν και ο μόνιμος εκπρόσωπος Μπομπ Τράα από το ΔΝΤ, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, αποφασίστηκε να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η πώληση των 7 εταιρειών. Οι τελευταίες, πάντως, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να επισπεύσουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία εκποίησής τους.
Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, με άμεση οριστικοποίηση του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του και βασική αρχή πως «Ο,τι μπαίνει δεν θα βγαίνει», όπως είχε πει χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου, θέλοντας να επισημάνει πως δεν θα μπορεί να υπάρξει δρόμος επιστροφής για τις εταιρείες που θα μπουν σε αυτό. Βέβαιη θεωρείται και η τεχνική υποστήριξη της τρόικας στο νέο Ταμείο και στην εταιρεία με τα ακίνητα του Δημοσίου, η οποία εν μέρει ή όλη θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα. *

www.enet.gr

http://taxalia.blogspot.com/2011/06/193.html