Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες ενδεχόμενου αναγκαστικού haircut

Ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο γερμανικός τύπος εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη φημολογία για ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Τι εκτιμούν Γερμανοί ειδικοί

Βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, εμφανίζεται μερίδα Γερμανών αναλυτών. Όπως η Μπίργκιτ Φίγκε, αναλύτρια της τράπεζας DK, η οποία χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την ιδέα ενός εθελοντικού haircut: "Γιατί αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να πουλήσουν τα ομόλογα οι επενδυτές που προς το παρόν υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του υπερβολικού ρίσκου δεν μπορούν να τα κρατήσουν".
Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, παραδέχεται η ίδια: όταν ένας επενδυτής διαπιστώνει ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα ή το ταμείο διάσωσης αγοράζουν ομόλογα, τότε ανεβαίνει και η αξία τους. Γιατί να πουλήσουν λοιπόν οι κάτοχοι των τίτλων σε χαμηλότερες τιμές, διερωτάται και ο Κρίστοφ Βάιλ από την Commerzbank;
"Ας υποθέσουμε ότι η τιμή του ομολόγου ανεβαίνει κατά 10 %. Ορισμένοι επενδυτές ίσως να μην πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν ευελπιστώντας ότι τελικά θα τους επιστραφεί το 100 % της αξίας τους".
Αναγκαστικό haircut;

Η Μπίργκιτ Φίγκε χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την ιδέα ενός εθελοντικού haircutΣημαίνει αυτό ότι απομένει μόνον η λύση ενός αναγκαστικού haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δηλαδή η επιμήκυνση της διάρκειας του χρόνου αποπληρωμής ή η μείωση της αξίας των ομολόγων; Ο ειδικός της Commerzbank εκτιμά ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες:
"Αυτό θα είχε πολλές αρνητικές συνέπειες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό θα οδηγούσε σε κρίση εμπιστοσύνης, όπως αυτή που ζήσαμε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Θα ήταν ένα παγκόσμιο σοκ, το οποίο θα έπληττε όλο τον πλανήτη οδηγώντας πιθανότατα και πάλι σε ύφεση".
Υπάρχει τρίτος δρόμος;
Επιπλέον για πολλά χρόνια η Ελλάδα θα ήταν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές. Υπάρχει και τρίτος δρόμος;
"Θα μπορούσαν να διατίθενται απεριόριστα στην Ελλάδα δάνεια μέσω του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα δάνεια θα κόστιζαν στην παρούσα φάση 6 %. Έτσι δηλαδή θα προχωρούσες σε μια απεριόριστη επιμήκυνση της διάρκειας του προγράμματος που για την Ελλάδα λήγει το 2013".

Ο αναλυτής της Commerzbank Κρίστοφ ΒάιλΗ μείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί και με διαφορετικό τρόπο, υποστηρίζει η Μπίργκιτ Φίγκε από την DK Bank: "Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αγοράσει τα δάνεια που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια να γίνει ένα διμερές haircut. Αυτό δεν θα επιβάρυνε τους ιδιώτες επενδυτές και τις τράπεζες, αλλά παρόλα αυτά θα μειώνονταν το χρέος της Ελλάδαw, εάν φυσικά το ταμείο συμφωνούσε σε διμερές επίπεδο σε ενδεχόμενο μείωση".
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
Ένα βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πώς μπορούν να υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις χωρίς να εξασθενήσει η βούληση για ενδεχόμενες νέες περικοπές αλλά και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων;
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει, προειδοποιεί η ειδικός:
"Οι πολιτικοί στέκονται με την πλάτη στον τοίχο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν δώσουν λύσεις που θα πείσουν τους επενδυτές και τις αγορές, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθεί η κρίση στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και το Βέλγιο. Το πρόβλημα τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ιταλία είναι ότι είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουν να διασωθούν".

Danhong Zhang / Κώστας Συμεωνίδης

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6425889,00.html