Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επέκταση των "ευέλικτων" μορφών εργασίας

Η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, παραμένει υψηλά στην ατζέντα της τρόικας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά από τις επαφές και συνομιλίες που είχαν σε υπηρεσιακό επίπεδο οι ελεγκτές της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ανάπτυξη των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.

Το κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να υπάρξει «ενθάρρυνση και διευκολύνσεις» με θεσμικές πρωτοβουλίες, τόσο για τη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και για τη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς περιοριστικούς όρους για τις επιχειρήσεις.

Τα θέματα αυτά, παράλληλα με την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στον τομέα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις και ότι δεν τίθεται θέμα νέων αλλαγών, με μόνη ίσως εξαίρεση την περίπτωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για τις οποίες φαίνεται να είναι ανοικτό το θέμα, για παρεμβάσεις, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που θα δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης εφαρμογής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση που η κυβέρνηση κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές και συντονισμένες.

Α.Μ. | ΑΠΕ

http://taxalia.blogspot.com/2011/02/blog-post_7523.html