Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το ΣτΕ “αμφισβητεί” (;) τις αυτοδιοικητικές εκλογές!

02.02.2011ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ Μείζον θέμα δημιουργείται από την εισήγηση Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «τινάζει» στον αέρα τον νόμο Ραγκούση για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, καθώς η εκτίμηση των δικαστών είναι ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να ψηφίζουν, όπως και να εκλέγονται, μονάχα Έλληνες πολίτες.
Το όλο θέμα παραπέμπεται για οριστική απόφαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ήδη η Κυβέρνηση έχει αντιδράσει έντονα, κάνοντας λόγο για «συντηρητικό ολίσθημα» από την πλευρά των εισηγητών.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εφόσον η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συμφωνήσει με αυτή την εισήγηση, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ακύρωση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, ειδικότερα δε σε περιοχές όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό.
Όσο για την επιχειρηματολογία νομικών κύκλων, ότι η σχετική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επηρεάζει το κύρος της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου, καθώς δεν υπεβλήθη εντός 15νθημέρου από την κατάθεση της οποιασδήποτε σχετικής ένστασης, είναι ανακριβής.
Διότι, μια διαδικαστική διάταξη νόμου, δεν μπορεί να υπερισχύσει των συνταγματικών διατάξεων, όπως αυτές ερμηνεύονται – αν ερμηνευτούν- ως αντισυνταγματικές, από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει στην πράξη την αναγκαιότητα δημιουργίας Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της μελλοντικής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του ίδιου αρθρογράφου:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Ο Φίλιππος Σαρρής είναι δημοσιογράφος