Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί διαψεύδουν τις κάλπες…

01.02.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Πολλά χρόνια προτού η Ελλάδα… γνωρίσει τον Κώστα Σημίτη και μπει στην ΟΝΕ, ένα από τα αξιώματα που κυριαρχούσαν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είχε να κάνει με το… τι δεν προαναγγέλλεται στη χώρα. Τότε λοιπόν λέγαμε ότι δεν προαναγγέλλονται οι υποτιμήσεις της δραχμής, κάτι που άλλαξε βέβαια, από τη στιγμή που έχουμε κοινό νόμισμα με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ευρωζώνη, και το Νομισματοκοπείο δεν μπορεί να τυπώσει πληθωριστικό χρήμα.
Το… άλλο που δεν προαναγγελλόταν ήταν οι πρόωρες εκλογές. Αυτό, εξακολουθεί και σήμερα να συμβαίνει. Καμία κυβέρνηση η οποία διατηρεί την επαφή της με την πολιτική πραγματικότητα, δεν σπεύδει να επιβεβαιώσει την όποια φημολογία συνοδεύει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της.
Η σημερινή Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με συνεντεύξεις και δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ, επιχείρησε να τονίσει ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στους σχεδιασμούς του, και η Κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη συνταγματική τετραετία. Δηλαδή, θα κάνει εκλογές το 2013
Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος από την πλευρά του διέψευσε και εκείνος τα σενάρια. Όπως δηλαδή κάνουν πάντα οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ακόμη και την παραμονή της ημέρας που ο πρωθυπουργός τους προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, για να επικαλεσθεί «εθνικό λόγο», και να ζητήσει από τον ανώτατο άρχοντα του τόπου να διαλύσει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Στην πραγματικότητα, όλοι διαπιστώνουν ότι η Κυβέρνηση οδεύει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα εντός της άνοιξης. Ίσως η πραγματικά ενδιαφέρουσα παράμετρος να έχει να κάνει με το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιλέξει να προχωρήσει σε εκλογές με λίστα, δηλαδή μέχρι τις 4 Απριλίου, ή με σταυρό προτίμησης.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά, βάζουν στοίχημα ότι ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, που αρέσκεται στις ανατροπές, δεν θα θελήσει να διευκολύνει ούτε τον εαυτό του, αλλά ούτε και κανέναν άλλο πολιτικό αρχηγό. Και θα κάνει εκλογές με σταυρό προτίμησης, ώστε το… παιχνίδι να ανάψει.

Του ίδιου αρθρογράφου:

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής