Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μετεγκατάσταση οικισμών που γειτνιάζουν με ορυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα

 
ΑΠΕ Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας

Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας προβλέπει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η γειτνίαση των οικισμών με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητας των κατοίκων.

Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών προβλέπονταν ως τώρα μόνο στις περιπτώσεις που στο υπέδαφός τους υπήρχαν κοιτάσματα λιγνίτη. Τώρα το μέτρο επεκτείνεται («κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα», όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου) στους δύο οικισμούς που γειτνιάζουν με τα ορυχεία της ΔΕΗ.


Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση:


  • Η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα οκταετίας.
  • Η ΔΕΗ θα υποβάλει στο υπουργείοεπιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών, το οποίο θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα θέματα των απαλλοτριώσεων (χρονοδιαγράμματα, αποζημιώσεις, κλπ.)
  • Η δαπάνη μετεγκατάστασης θα βαρύνει κατά 50 % τη ΔΕΗ και κατά 50% τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν θα μεταβιβασθούν επίσης εξ ημισείας στη ΔΕΗ και το Δημόσιο.