Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Το παρασκήνιο της γαλακτοβιομηχανίας: Εισάγουν Γερμανικό γάλα για να ρίξουν το κόστος, την ώρα που το Ελληνικό μένει απούλητο.

Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 8, 2011
http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=284454&w=400&h=300&q=80Η “φτήνια” όμως έχει και το τίμημα της όπως και το ρίσκο της. Επιτέλους ας ελεγχθούν όλοι αυτοί που επιλέγουν το αλόγιστο κέρδος αντί της ποιότητας. ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΔΙΝΕ 10′ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ;
Διαβάστε αυτό: Δύο μεγάλες Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, χρησιμοποιούν Γερμανικό γάλα. ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΦΕΤ;
και μετά το ενδιαφέρον παρασκήνιο για την προσπάθεια του τότε υφυπουργού ανάπτυξης, Γιώργου Βλάχου, για αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην συσκευασία. Ποιοί βάφτισαν το Γερμανικό γάλα ως “ΕΕ”;
Γάλα από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία αλλά και από τη «χώρα» της …Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτό που πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Αυτά αναγράφουν οι συσκευασίες των προϊόντων γάλακτος και γιαουρτιού που πωλούνται στην Ελλάδα, λόγω της εφαρμογής αγορανομικής διάταξης που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων τους (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι) από την 1.1.2010 (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι και στο μέλλον ίσως και σε τυροκομικά είδη).
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ σε μεγάλα και μικρότερα σούπερ μάρκετς των Αθηνών, ορισμένες εταιρείες παραλείπουν να αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (ή συγκεκριμένες όταν το γάλα προέρχεται από δύο ή περισσότερες χώρες) αλλά αναγράφουν ως «χώρα» προέλευσης την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τη σχετική διάταξη καθώς ως χώρα της ΕΕ μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις 27 χώρες που τη συγκροτούν (Βέλγιο, τη Γαλλία, και την Γερμανία, μέχρι την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία).
Τα προϊόντα γάλακτος των περισσοτέρων ελληνικών βιομηχανιών (Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ, Όλυμπος, Δωδώνη, Ροδόπη, Κολλιός κλπ.) παρασκευάζονται από γάλα ελληνικό, σύμφωνα με τις συσκευασίες τους.
Εξαίρεση αποτελεί η ΦΑΓΕ Α.Ε, τα προϊόντα της οποίας (ενδεικτικά αναφέρονται τα «ΦΑΓΕ ΑΒΓ» για παιδιά, «ΦΑΓΕ ΦΑΡΜΑ», «ΦΑΓΕ 10΄» κλπ.) αναγράφουν ότι το γάλα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στα σούπερ μάρκετς υπάρχουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με γάλα 100% ελληνικό.
Η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία η Friesland (ΝΟΥΝΟΥ) φέρει στα περισσότερα προϊόντα της σήμανση ότι το γάλα προέρχεται από τη Γερμανία (NOYNOY Family, Calci Plus, Kid).
Λίγο πιο μακριά, από την Ισπανία, προέρχεται το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα χαμηλά λιπαρά, που χρησιμοποιείται από την πολυεθνική Unilever για την παραγωγή του προϊόντος Becel Pro-Activ.
Στο γιαούρτι
Στο γιαούρτι και ορισμένες ελληνικές βιομηχανίες βαφτίζουν το γάλα Ευρωπαϊκό. Τα προϊόντα «Total» και «Αγελαδίτσα» της ΦΑΓΕ παράγονται με γάλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο γράφει και  συσκευασία των γιαουρτιών Complet της ΔΕΛΤΑ (Vivartia).
Τα προϊόντα της Friesland όπως το ΝΟΥΝΟΥ Yotopia, αναφέρουν ότι η πρώτη ύλη γάλακτος προέρχεται από τρεις διαφορετικές χώρες Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία με το ελληνικό γάλα να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (87%).
Από 100% ελληνικό γάλα γίνονται τα γιαούρτια της Ολυμπος, της ΜΕΒΓΑΛ, της Δωδώνη και της ΚΡΙ-ΚΡΙ, όπως λένε οι συσκευασίες.
Το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στα προϊόντα γάλακτος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, όταν μετά από έντονες πιέσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη την υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το μέτρο εφαρμόστηκε την 1.1.2010 μετά από δύο αναβολές και μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος της MIG (ελέγχει την Vivartia) κατά του τέως υφυπουργού ανάπτυξης.
Τώρα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (όπως έχει μετονομαστεί το πρώην Ανάπτυξης) σκέφτεται να εκδώσει παρόμοια αγορανομική διάταξη ώστε το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης να επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα. Επίσης, έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος στην περίπτωση που οι παραπάνω αγορανομικές διατάξεις απορριφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί καθώς οι μεγάλες ξένες γαλακτοβιομηχανίες μπορεί να ασκήσουν πιέσεις κατά των αγορανομικών διατάξεων που δεν ωφελούν τα συμφέροντά τους.
Χρ. Ιωάννου (reporter.gr)

http://olympia.gr