Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

"Θάλαμος αερίων" η Μόσχα λόγω των πυρκαγιών

Τις πιο ανυπόφορες ημέρες των τελευταίων δεκαετιών ζουν οι κάτοικοι της Μόσχας, που βλέπουν την πόλη τους ανυπεράσπιστη να πνίγεται από τον δηλητηριώδη καπνό, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης.
Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, "είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η....
συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς".

Το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι μετεωρολόγοι της πόλης, οι οποίοι δεν προβλέπουν αλλαγή των εξαιρετικών συνθηκών, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία. "Ο νοτιο-ανατολικός άνεμος συνεχίζει να τραβά το πέπλο του καπνού από την καιόμενη τύρφη απευθείας στο κέντρο της Μόσχας. Το μαθηματικό μοντέλο δείχνει ότι μόνο την Τετάρτη μπορεί να δούμε αλλαγή της φοράς σε νότους και νοτιοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι θα απομακρύνουν τον καπνό προς τα βορειοανατολικά περίχωρα", δήλωσε εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της πόλης.


Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος αυτός όρος κινείτο γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.


Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα και να γίνει αισθητή έστω και κάποια μικρή βελτίωση. "Θα έχουμε ημερησίως οκτώ παραπάνω ώρες κατάσβεσης", δήλωσε ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Τσουπριάν, εξηγώντας ότι έως σήμερα τη νύχτα γινόταν μόνο παρακολούθηση και περιφρούρηση των εστιών.


Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.


Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζαχστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε δια της εκπροσώπου του Ιρίνα Κουπριάνοβα ότι "είναι πρόθυμο να δεχθεί τη συνδρομή ξένων συναδέλφων".


Το τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το Σάββατο συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.


Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.


Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.


Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Πολλοί κυκλοφορούν με βρεγμένες πετσέτες και μάσκες και οι Αρχές τους καλούν "να μην ντρέπονται γι' αυτό, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγείας τους από τις μακρόχρονες συνέπειες των καυσαερίων".


Νέα μέτρα υπόσχεται ο Πούτιν


Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, τονίζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει μέχρι την Δευτέρα να υποβάλει σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών, γράφει η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.


Ειδικά ο Πούτιν θα προτείνει την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη φύλαξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων.


Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, είναι έντονη.


Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση "καταστροφική".


Και σήμερα η Μόσχα είναι πνιγμένη στους καπνούς από τις φωτιές στις γύρω περιοχές.


Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως υπογραμμίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ η κατάσταση προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.


Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίση. "Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.


Στην δημοκρατία του Νταγκεστάν στην περιοχή του Καυκάσου από τις φωτιές καταστράφηκαν 60 σπίτια ενός χωριού.


Μέχρι τώρα, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες εγκατάλειψαν τις εστίες τους.


Οργανισμοί αρωγής και παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής.


Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργιες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστραμμένα.


Ο αριθμός των νεκρών στη Μόσχα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με επιπλέον περίπου 5.000 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Μόσχα.


"Καταγράφηκαν 14.340 θάνατοι στην Μόσχα τον Ιούλιο, δηλαδή 4.824 θάνατοι περισσότεροι απ΄ό,τι τον Ιούλιο του 2009", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Εβγκενία Σμιρνόβα.


"Η αύξηση του αριθμού των θανάτων άρχισε τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν μάλλον οι συνήθεις", τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.


"Ο καύσωνας είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κατάσταση", πρόσθεσε η Σμιρνόβα χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τα αίτια των θανάτων ούτε για τον αριθμό των νεκρών κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.


Ο χωρίς προηγούμενο καύσωνας που πλήττει από τις αρχές Ιουλίου τη δυτική Ρωσία, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Μόσχα από τους καπνούς των πυρκαγιών στην περιοχή, που έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.


Οι αρχές αρνούντο ως τώρα ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας.


ΑΠΕ
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_1776.html#more