Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Απέρριψε η Σλοβακία τη συμμετοχή της στο μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα

Τη συμμετοχή της Σλοβακίας στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα απέρριψε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της χώρας με συντριπτική πλειοψηφία (69 κατά έναντι μίας ψήφου υπέρ), λέγοντας πως η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να «πληρώσει για τις σπατάλες των πλούσιων συναδέλφων της στην ΕΕ».
Δεν εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές δυσκολίες στην εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg, καθώς το μερίδιο της Σλοβακίας είναι σχετικά μικρό. Η απόφαση της Μπρατισλάβα όμως αποτελεί το πρώτο ρήγμα στην ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

Η Σλοβακία ενέκρινε πάντως τη συμμετοχή της στον μηχανισμό «δίχτυ» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η σλοβακική συμμετοχή στο πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 816 εκατ. ευρώ, είχε εγκριθεί αρχικά από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρομπέρτο Φίκο, αλλά η νέα Σλοβάκα πρωθυπουργός είχε ταχθεί εξ αρχής εναντίον --θέση που είχε υπογραμμίσει κατά την προεκλογική εκστρατεία.

O Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος ζήτησε επίσης την Τετάρτη αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θα καταστήσουν ευκολότερη την κήρυξη πτώχευσης από κράτη της Ευρωζώνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμμετοχή της Σλοβακίας στο πακέτο για την Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλη, δεδομένου του μεγέθους της σλοβακικής οικονομίας.

ΔΟΛ

http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_7422.html