Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Κτίζεται ‘θεσμικό άβατο’ για τον πρωθυπουργό














Πολύ περίεργη αντίληψη για την διαφάνεια έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Πριν λίγο καιρό έφερε την περίφημη «τροπολογία – ντροπή», που νομιμοποιεί πλήρως την αυθαιρεσία και τη παρανομία, την προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό, σε θέματα κατεπείγοντα και μείζονος εθνικής σημασίας, να αναθέτει ….απευθείας σε επιτροπές την εκπόνηση μελετών και έργων και να καθορίζει ο ίδιος την αμοιβή των μελετητών.

Το γεγονός μάλιστα είχε αναγκάσει τον κ. Σαμαρά το πει από το βήμα της Βουλής ότι :«Αυτή είναι η διαφάνεια που επαγγέλλεστε; Τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρίες έχετε στο μυαλό σας; Έχετε καταλάβει ότι δεν διοικείτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, αλλά κυβέρνηση δημοκρατικής χώρας;».

Όποιος παρακολουθεί τα «ψιλά γράμματα» της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να κτιστεί ένα θεσμικό πρωθυπουργικό (αυτοκρατορικό) άβατο. Φυσικά ως άβατο θα πρέπει να προστατεύεται και από τα….κοινά μάτια.

Έτσι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα,( τα ψιλά γράμματα που λέγαμε) περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 13) σύμφωνα με την οποία διώκεται ποινικά οποιοσδήποτε κάνει χρήση πληροφοριών προερχομένων από το γραφείο του πρωθυπουργού ή μέλους της κυβέρνησης»…

Καταλάβατε; Ποινικοποιείται το ενοχλητικό για την κυβέρνηση ! Και φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στον Τύπο , αφού η διατύπωση … «διώκεται ποινικά οποιοσδήποτε» περιλαμβάνει …..πολλές μορφές «φιμώματος».

Τι είπατε; Μα θυμάστε τον κ. Γ. Παπανδρέου να σηκώνει το λάβαρο της διαφάνειας; Ξεχάστε το !
Θυμάστε να δηλώνει ότι : «Οι δημόσιες υποδομές από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση να ελέγχονται από το κοινωνικό σύνολο (Άπό το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό του ΣΕΠΕ 9/11/2008)»; Ξεχάστε το !
Θυμάστε το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ που ρητά ανέφερε ότι: «Δηµοσιότητα µέσω του Διαδικτύου για όλες τις αποφάσεις των Διοικητικών και Οικονομικών οργάνων της χώρας. Διαφάνεια και φως στη ροή εγγράφων και τα οικονοµικά. Δηµοσιότητα πχ στις αποφάσεις της Βουλής, των Υπουργών, των Δικαστηρίων, των Δηµοτικών Συµβουλίων κλπ». Ξεχάστε το και αυτό! Αν προσέξατε αναφέρονται σ` όλους τους άλλους εκτός ….του Πρωθυπουργού!

Όταν μιλούσαν για διαφάνεια , κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία καθώς αποδεικνύεται εξαιρούσαν (με θεσμοθετημένα «ψιλά γράμματα») τους…. αρχειοφύλακες των πεπραγμένων και τους θεματοφύλακες των μυστικών! Όντως περίεργη αντίληψη για …την διαφάνεια!

politis-gr