Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

H Koμισιόν έστειλε e-mail στην κυβέρνηση: Κλείστε τις αμυντικές βιομηχανίες

H Koμισιόν έστειλε e-mail στην κυβέρνηση: Κλείστε τις αμυντικές βιομηχανίες

Ήρθαν, είδαν, άκουσαν, έγραψαν και αποχώρησαν - εν μέσω αποδοκιμασιών - οι επικεφαλής της Τρόικας και όπως όλα δείχνουν την Παρασκευή θα ξεκινήσει το μεγάλο παζάρι για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014, με «βαρύ» χαρτί από την ελληνική πλευρά την εντυπωσιακή βελτίωση της εικόνας των εσόδων στο δεκάμηνο.
Το «κλειδί» παραμένει η πειστικότητα των μέτρων που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας για την εισφοροδιαφυγή, με στόχο να καλυφθεί έστω μέρος του «κενού» του περίπου 1 δισ ευρώ στη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και ήδη στη πρώτη συνάντηση της Τρόικας με τον Γ. Βρούτση παρουσιάστηκε σχέδιο που προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ ευρώ, με οφειλές 1,4 δισ ευρώ των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, που υποτίθεται ότι θα αποφέρει 200 εκατ. ευρώ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Κι ενώ η Τρόικα τήρησε σιγή... ιχθύος στις πρώτες συναντήσεις, φρόντισε να ανάψει «φωτιές» πριν φτάσει στην Αθήνα, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών.
Με e-mail, που έστειλε ο Ματίας Μορς τη Παρασκευή η Κομισιόν απορρίπτει ουσιαστικά το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και ζητά τον περιορισμό της δραστηριότητας των αμυντικών βιομηχανιών αποκλειστικά και μόνο στον εφοδιασμό της εθνικής άμυνας, αφού, όπως επισημαίνει, η εξαγωγική τους δραστηριότητα είναι ασθενής. Επισήμως η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της, ότι ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι υπό προϋποθέσεις βιώσιμες, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συγκρουστεί μετωπικά με τη Τρόικα μόνο γι' αυτό το θέμα, επιλέγοντας τη λύση της διάσωσης των εταιριών αλλά με συρρίκνωση του προσωπικού τους.
Το... κουφό της πρώτης συνάντησης με τη Τρόικα είναι ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί εν ζωή το αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, καθώς όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η δραματική υστέρηση (κοντά στο 1 δισ ευρώ) από τα έσοδα των καυσίμων συνολικά, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τον ΦΠΑ στη εστίαση, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να επαναφέρει το ζήτημα στο πλαίσιο των αποφάσεων για τον Προϋπολογισμό του 2014.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμα και εντός του οικονομικού επιτελείου δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων για το θέμα, καθώς υπάρχει και η πεποίθηση ότι πρώτα πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων (π.χ. σύστημα εισροών- εκροών) και μετά να υποβληθεί το αίτημα προς τη Τρόικα, έτσι ώστε να έχει τύχη.


Πηγή: H Koμισιόν έστειλε e-mail στην κυβέρνηση: Κλείστε τις αμυντικές βιομηχανίες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/129234#ixzz2jqlbc8Rh