Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τα κλειστά ΑΕΙ

Ο Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τα κλειστά ΑΕΙ
 Στη δικαιοσύνη προσφεύγει, με εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα ιδρύματα και να μην χαθεί το εξάμηνο.
Στο ΕΜΠ, πάντως, όπου ο σύλλογος ΔΕΠ έλαβε απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την προσεχή Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν πρόγραμμα εξετάσεων και πρόγραμμα εξεταστικής. Πρόγραμμα μαθημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις από τη Δευτέρα, καταρτίζουν στο ΕΚΠΑ και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες σχολές.
Σε μείζον αναδεικνύεται και το θέμα της φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, να διατάσσει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει καταγγελίες για είσοδο, στον χώρο, ατόμων που δεν ελέγχονται.
Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνουν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου». Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».
«Η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά. Ειδικότερα, έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013, όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου» προσθέτουν.
Στο μέτωπο της δικαιοσύνης, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε και σε βάρος του πρύτανη Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπράξει ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η καταγγελία του συμβουλίου του ΕΚΠΑ, ότι ο πρύτανης παρέλειψε να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ίδρυμα που διοικεί.
Στο μεταξύ, άρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της αργίας. Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν, αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/366756/sti-dikaiosyni-me-entoli-samara-o-arvanitopoylos-gia-ta-kleista-aei#ixzz2jsygwHex