Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει η Χρυσή Αυγή, κέρδη για τη ΝΔ



Η έρευνα που παρουσιάζει το “Rizopoulos Post” σήμερα 3 Οκτωβρίου, διεξήχθη μέσα σε μια ιδιαζόντως ρευστή πολιτική και κοινωνική κατάσταση, που επικαθορίστηκε τις τελευταίες ώρες από τις δικαστικές εξελίξεις ως προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η συλλογή δεδομένων γινόταν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες σήμερα Πέμπτη και καταγράφει τη μεγάλη κινητικότητα γνωμών και παραστάσεων της κοινής γνώμης.
Επισημαίνεται κάτι ουσιώδες: η «εν θερμώ» αποτύπωση δημοσκοπικών δεδομένων πιθανόν να παράγει μεροληψίες. Είναι πολύ πιθανόν τα καταγραφόμενα δεδομένα να «υπακούουν» σε εντυπώσεις που σε λίγες ημέρες να έχουν αλλάξει ριζικά.
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις τα συμπεράσματα της έρευνας ως προς τις βασικές διακυβεύσεις των τελευταίων ημερών είναι τα εξής:
1. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει σημαντική πτώση στην εκτίμηση ψήφου (από 14.5% του Ιουλίου 2013 στο 8.5% του Οκτωβρίου 2013). Ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα συμπαγή πολιτικό και εκλογικό πόλο, σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτή πολιτική «στιγμή». Είναι άγνωστο αν θα εξελιχθεί περαιτέρω η τάση μείωσης των ποσοστών της ή αντίθετα θα σταθεροποιηθεί σε μια αντίστοιχη με τα σημερινά δεδομένα περιοχή. Επισημαίνεται ότι το 16% της κοινής γνώμης δεν έχει πεισθεί ότι η «Χ.Α. αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση».
2. Η πτώση της Χρυσής Αυγής ενισχύει κατά τι την ΝΔ, όχι όμως καταλυτικά. Δεν είναι, τουλάχιστον ακόμα, ικανή η ενίσχυση αυτή να ανατρέψει τη φορά των πραγμάτων, η οποία δείχνει στην εκτίμηση της ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και την ΝΔ να ακολουθεί, έστω κι αν η διαφορά είναι εξαιρετικά μικρή. Οι όποιες διαρροές της Χρυσής Αυγής κατευθύνονται σε πολλές πλευρές και όχι συστηματικά σε μία. Η ρευστότητα του εκλογικού σώματος είναι και στο υποσύνολο αυτό σημαντικότατη.
3. Το ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα έχει το αποτέλεσμα να ενισχύει δραματικά την «τάση άρνησης δήλωσης ψήφου» στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως συστηματική συνέπεια, τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) να εμφανίζονται «περισσότερο ενισχυμένα» απ΄ ότι πιθανόν θα συμβεί σε συνθήκες πραγματικών εκλογών. Μια μικρή γεύση γι’αυτό δείχνουν οι «συσπειρώσεις» τους, που είναι γενικά πολύ μικρές (κυρίως ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).


Read more: http://rizopoulospost.com/panelladiki-dimoskopisi-rizopoulospost-vprc/#ixzz2glp2HsFJ
Follow us: @RizopoulosPost on Twitter | RizopoulosPost on Facebook