Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η “απειλή” της τρόικα για τις συντάξεις και οι δηλώσεις διάψευσης του Βρούτση


vroutsis532
Εντείνονται οι πληροφορίες ότι η τρόικα κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, αναμένεται να ανοίξει το ασφαλιστικό. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία έχει σημάνει το συναγερμό στο αρμόδιο Υπουργείο εδώ και μήνες, ωστόσο όπως φαίνεται η μαύρη τρύπα που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δις δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

Σε αυτό το ποσό, δεν περιλαμβάνεται και η τρύπα του ΕΟΠΥΥ που με νύχια και με δόντια κρατούν στα 500 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο ΟΑΕΕ που θα πρέπει να καλύψει τα 600 εκατ. για την επόμενη διετία, μιας και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλισμένων στον οργανισμό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, και με τη φημολογία να εντείνεται συνεχώς, έρχονται οι σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση για να διασκεδάσει τις όποιες αρνητικές ειδήσεις. 

Ο Υπουργός Εργασίας τονίζει ότι το Υπουργείο είναι απολύτως εντός στόχων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας και δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις.

«Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ύφεσης – δήλωσε ο κ. Βρούτσης, είμαστε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση της προϋπολογισθείσας συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη. Πράγματι, από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπάνης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο δεκάμηνο εκτέλεσης το 83,3% και έχει δοθεί το 82,9%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».

Το πρόβλημα, όμως θα αναδειχθεί το επόμενο έτος, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Πως μεταφράζεται αυτή η ρήτρα; Αν υπάρξει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιτρέπεται να καλύψει τα ελλείμματα, για να μην δημιουργείται τρύπα στον προϋπολογισμό του κράτους και να μην γίνονται “μεταφορές” κονδυλίων.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κόβονται αυτομάτως συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές. 

Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», που σύμφωνα με την έκθεση το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις για το μήνα Οκτώβριο του 2013 ανέρχεται στα 926, 89 ευρώ .

Ωστόσο , το ποσό της σύνταξης γήρατος για την πλειοψηφία των συνταξιούχων ( 756,481 άτομα) κυμαίνεται στο εύρος 500-1000€ ( μέσος όρος 707,10 ευρώ). Ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται στο εύρος 1.000-2.000

• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.704.295 άτομα

• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.450.260 εκ των οποίων οι 9.749 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 2.303.217.634,53 ευρώ, ενώ από τα στοιχεία του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» αναγγέλθηκαν για αναστολή 7.954 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 164 λόγω γάμου .

Τέλος, από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.408.510 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 927.114 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 303.763 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις.