Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


20131005-103448.jpg
Ευδοκία – Υβόννη Τσιλίδου

Δήλωση Τσερνισένκο, Προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του Σότσι : η μεγαλύτερη στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας είναι μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία να ΕΝΩΘΕΙ η Ρωσία, η οποία κατοικείται από περισσότερες από 200 εθνικότητες και ομιλούνται 180 διαφορετικές γλώσσες.
Την μοναδική της ευκαιρία να ενωθεί μια αχανής σύγχρονη χώρα, μια υπερδύναμη την δίνει η ιερή φλόγα που άναψε σε μια λιτή, γεμάτη ομορφιά και μεγαλοπρέπεια τελετή κάπου σε μιαν γωνιά της Ελλάδας, στην ιερή, πανίσχυρη και αιώνια Ολυμπία. Οι Ρώσοι τίμησαν ομολογουμένως το γεγονός – μας το χρωστούσαν, το έχω ξαναπεί – οι τηλεοράσεις και τα δελτία τους γέμισαν με εικόνες απίστευτου αρχαιοελληνικού κάλους, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ουσιαστικά την 
καθημερινότητά τους. Πήραν μαθήματα σεμνότητας, ομορφιάς και δύναμης. Ετοιμάζουν κι ένα υπερθέαμα στο διάστημα, το ταξίδι της ιερής ελληνικής φλόγας σε διεθνή διαστημικό σταθμό, και τον περίπατό της εκτός σταθμού στα αστέρια. Το πρόγραμμα είναι Ρωσοαμερικανικό, έφτασε ένας Αμερικανός κοσμοναύτης στην Ρωσία, κατέβηκαν και δύο Ρώσοι από σταθμό του διαστήματος και όλοι μαζί ετοιμάζονται να μας δώσουν ένα ασύλληπτο υπερθέαμα υποθέτω γεμάτο συμβολισμούς.
Όλα αυτά καλά υπό την προυπόθεση ότι θα δοθεί η σωστή διάσταση της συμβολής της Ελλάδας ως πηγής φωτός , ειρήνης και διαχρονικού πνεύματος. Πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει ακόμη μία καπηλεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αυτό το άρθρο αποσκοπεί στο να βάλει τα πράγματα στην θέση τους .
Εμείς οι Έλληνες έχουμε πλήρη επίγνωση της παγκόσμιας και διαχρονικής αξίας μας, της κοσμοσωτήριας ιδιότητας του πολιτισμού μας και τον υπηρετούμε με ευγένεια και ήθος , χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφαρονισμούς. Χαρίζουμε απλόχερα αιώνες τώρα ΦΩΣ, δεν καταδεχόμαστε να υποκλέψουμε πολιτισμό και ιδέες, δεν υποσκάπτουμε κανέναν και η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της Ανθρωπότητας μέσα από τις αξίες των προγόνων μας θα συντελεστεί.