Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Charlie Dent και η εμπλοκή του στο θέμα των Επισκόπων Χαλεπίου


t-shirt από τη διαδικτυακή θρησκευτική μπουτίκ του Fr Antony
Bρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Τις τελευταίες ημέρες αραβόφωνα μέσα αναπαράγουν την είδηση ότι ο Γερουσιαστής του
Αμερικανικού Κογκρέσσου (εκπρόσωπος της πολιτείας Πενσυλβάνια), κ. Charlie Dent δήλωσε ότι οι
επίσκοποι είναι ζωντανοί.Τα δημοσιεύματα αυτά προοδευτικά εμπλουτίσθηκαν και με δήλωση κάποιου βρεταννού πολιτικού παράγοντα ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του .Eπιβεβαίωσε ότι όχι μόνο είχε την ίδια πληροφορία από τον ως άνω φίλο του γερουσιαστή αλλά και ότι οι επίσκοποι κρατούνται επί τουρκικού εδάφους.

Πρωταρχική πηγή της είδησης υπήρξε η δημοσίευση επιστολής σε σελίδα fb Death to the World την οποία διαχειρίζεται ο συρορθόδοξος εφημέριος του αγίου Γεωργίου του Allentown της Πενσυλβάνια π. Anthony Sabbagh.Παραθέτουμε αντίγραφο της επίμαχης κοινοποίησης:


Death to the World
1 août, à proximité de Santa Ana
Updated news on kidnapped Syrian Bishops, we are still uncertain about their whereabouts. Keep them in your prayers:

Dear our beloved Metropolitan Philip and our own Bishop Nickolas,
With a heart filled with Joy, I share with you a great news I just received concerning the well being and good health of our abducted Metropolitan Paul Yazigi and Bishop John Ibrahim. Half an hour ago, I have received a phone call from my friend Congressman Charles Dent of PA. I quote:”Fr. Anthony the State Department Just called me five minutes ago and told me that Metropolitan Paul Yazigi and bishop Ibrahim are healthy and well. As to where they are or who holds them we have no information.” I inquired from the Congressman Dent if this news is genuine and if I have his permission to quote him. He responded with joy positively yes. For confirmation of the facts I am giving you the Congressman phone for verification: 1-202-226-9928.
My eternal love,
Your obedient spiritual son,
V. Rev. Fr. Anthony Sabbagh
90J’aime • • Partager
• 143 personnes aiment ça.

Πρόκειται για δημοσιοποίηση της επιστολής που ο κληρικός απέστειλε στον επίσκοπό του και στην οποία τον ενημέρωνε για τηλεφώνημα που έλαβε από τον φίλο του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Charles Dent :

Μτφ : « …Oι επίσκοποι Paul Yazigi και John Ibrahim είναι υγειείς και καλά. Πριν μισή ώρα έλαβα τηλεφώνημα από το φίλο μου Γερουσιαστή Charles Dent της Πενσυλβάνια. Σας παραθέτω : Πάτερ Αντώνιε, μόλις πριν από πέντε λεπτά μου τηλεφώνησε το State Department και μου είπε ότι ο Μητροπολίτης Paul Yazigi και ο επίσκοπος Ibrahim είναι υγειείς και καλά. Όσο για το που κρατούνται ή ποιοί τους κρατούν δεν έχουμε καμία πληροφορία »

H τόσο κρίσιμη επιστολή του ιερέα δεν έχει αναρτηθεί ούτε στο ιστολόγιο του ναού του St.George στο Αllentown της Πενσυλβάνια όπου είναι εφημέριος ούτε στο θρησκευτικό ιστολόγιο Death to the World (όπου πωλούνται t-shirt με στάμπα τους επισκόπους και την επιγραφή « Missing » στην τιμή ευκαιρίας των 28£ !) στο οποίο ανήκει ο ομόνυμος λογαριασμός Fb. Αρκούσε ωστόσο το fb για να γίνει ο γνωστός γύρος του διαδικτύου και η είδηση να μεταφερθεί στα αραβικά μέσα. Η δε επίσημη ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον δεν εμπεριέχει την παραμικρή αναφορά για τη σημαντική αυτή είδηση. Αντίθετα το τελευταίο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Γερουσιαστής και αφορά τους επισκόπους χρονολογείται από τις 28/06/13 και συνοδεύεται από επίσημη επιστολή του στον κληρικό (25/06/13). Επικοινωνήσαμε προς διασταύρωση αυτής είδησης με το Γραφείο του Γερουσιαστή στο Κογκρέσσο της Ουάσιγκτον. Σε διεξοδική μας συνομιλία με το διευθυντή του γραφείου του στην Ουάσιγκτον,κ. George McElwee, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει από πλευράς γερουσιαστή καμιά σχετική επίσημη δήλωση. Σε επίμονες ερωτήσεις μας για το αν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον Γερουσιαστή Dent , είχαμε τη φειδωλή απάντηση « rumors »(φήμες).Επιβεβαιώνει ωστόσο συνομιλία τηλεφωνική με τον π. Anthony Sabbagh.

Στον αντίποδα της γραμμής εφησυχασμού, το Αl Monitor (06/08/13) μεταφέρει άλλο κλίμα. Aξιωματούχος της ασφάλειας του Λιβάνου που εδώ και λίγες μέρες ήταν στην Δαμασκό και είχε επαφές με τις συριακές αρχές μετέφερε τον πεσιμισμό τους για το θέμα των επισκόπων.Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει έντονη φημολογία στη Συρία ότι οι απαγωγείς ήταν τσετσένοι που απήγαγαν ορθόδοξο επίσκοπο για ν’ασκήσουν πίεση στη Ρωσία για αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την παρεχόμενη υποστήριξη σε Άσσαντ. Οι συριακές αρχές έχουν την αίσθηση, κατά τον αξιωματούχο ,ότι οι επίσκοποι σκοτώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απαγωγή.Επίσης σύριοι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι τζιχαιστές σουννίτες σφαγίασαν τους επισκόπους με τρόπο συμβατό στην ισλαμική σαρία και τα προβλεπόμενα για απίστους.

Προς επικύρωση αυτής της θέσης το δημοσίευμα αναφέρει κατά λέξη τι ανέφερε ο Dr Bachar al-Jaafari, πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης στις 29 Ιουλίου σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Aναφερόμενος στους αντάρτες είπε ότι αυτοί διέπραξαν εγκλήματα τέτοια όπως « την απαγωγή και τον σφαγιασμό των κληρικών αλλά και την δολοφονία ενός θρησκευτικού ηγέτη μέσα στο τζαμί. » Αν ο υπαινιγμός για δολοφονία θρησκευτικού ηγέτη του ισλάμ αφορά τον θάνατο από τρομοκρατική στις 21 Μαρτίου μέσα σε τζαμί της Δαμασκού του φιλοασσαντικού σουννίτη σείχη Saïd al-Bouti η αναφορά «η απαγωγή και ο σφαγιασμός κληρικών " πιθανότατα παραπέμπει στους δύο επισκόπους.

Το ευχάριστο από την όλη αναμόχλευση του ζήτήματος είναι ότι ο Τύπος διερεύνησε την ταυτότητα κα τον ύποπτο ρόλο του μοναδικού διασωθέντα της απαγωγής, του λεγόμενου 4ου προσώπου το οποίου το ρόλο και την ταυτότητα είχαμε αποκαλύψει με δημοσιεύματά μας εδώ και μήνες.Al Joumbouria και Souriabaladi αναφέρουν :
« Ο εύπορος πρεσβυτεριανός του Χαλεπίου, 60χρονος κ. Fouad Elia,είναι στέλεχος της Προτεσταντικής Εκκλησίας και είναι ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης στο σχήμα Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα . Tα παιδιά του κ. Fouad Elia , εργάζονται στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι πούλησε το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα γιατί πρόκειται να μεταναστεύσει στην Αμερική ή στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.Άλλες πηγές αναφέρουν ότι διατείνεται ότι η φυγή του θα είναι πρόσκαιρη, θα τακτοποιήσει εκρεμμότητες του σε Ενωμένα αραβικά Εμιράτα και θα επιστρέψει.Αλλά έντονοι ψίθυροι τον φέρουν να μετακομίζει σε Ντουμπάι ή Αμερική.Δε συλληπήθηκε ούτε την οικογένεια του δολοφονημένου οδηγού ».

Πηγές : dent house gov , death to the world , souriabaladi, al joumbhouria, al monitor, in Serbia news, alalam, fars news
Κλικ στις εικόνες