Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Συγγενής Ιώνα Δραγούμη για Χρυσή Αυγή: «Είναι ντροπή οι υμνητές του Χίτλερ να σπιλώνουν το όνομα του»

Συγγενής Ιώνα Δραγούμη για Χρυσή Αυγή: «Είναι ντροπή οι υμνητές του Χίτλερ να σπιλώνουν το όνομα του»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του ανιψιού του Ιωνα Δραγούμη, Φίλιππου με αφορμή την τελετή που πραγματοποίησε το ακροδεξιό κόμμα για να τιμήσει την μνήμη του μεγάλου πολιτικού και διανοούμενου στην ιδιαίτερη του πατρίδα στο Βογιάτσικο Καστοριάς.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές, ο Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και ανιψιός του Ιωνα Δραγούμη, κάνει λόγο για προσβολή της μνήμης του αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα και μεγάλου διανοούμενου, η οποία αμαυρώνει το όνομα της οικογένειας του, ενώ παράλληλα ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην σπιλωθεί ξανά στο μέλλον η μνήμη του.
«Η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βογατσικό, και το άγαλμα του ανήκουν σε όλους τους Eλληνες και όχι στους οπαδούς του χιτλερισμού, συνεργατών των σημερινών Γερμανών ναζί, παράνομων ως γνωστόν στη χώρα τους για πολύ ουσιαστικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Ας μη συνδυαστεί το όνομά του με τους θρασύδειλους επιγόνους αυτών που έπνιξαν στο αίμα όλη την Ευρώπη», επισημαίνει ο Φίλιππος Δραγούμης.
Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή από τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Iωνα Δραγούμη, στις 31 Ιουλίου του 1920. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία και χωριού και κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Ιωνα Δραγούμη. Στη συνέχεια, έκαναν παρέλαση στρατιωτικού τύπου στους δρόμους του χωριού και μοίρασαν έντυπο υλικό του ακροδεξιού κόμματος στους κατοίκους της περιοχής ενώ φωτογραφήθηκαν στο σημείο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Στέφανου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα, αναφέρει το Εθνος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζει τον Iωνα Δραγούμη ως «μεγάλο Eλληνα εθνικιστή», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ανιψιού του, ο οποίος στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ο θείος του «υπήρξε πάντοτε δημοκράτης και ελεύθερος άνθρωπος», ενώ χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ντροπή» το γεγονός πως «άνθρωποι που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ και του ρατσισμού να εμφανίζονται ως τιμητές της μνήμης ενός ανθρώπου υπέρμαχου της δημοκρατίας και της φιλίας μεταξύ των λαών», επισημαίνει.
Η επιστολή του Φίλιππου Δραγούμη:
«Ο Iωνας αγωνίστηκε για την Ελλάδα. Υπήρξε πάντοτε δημοκράτης, ένας ελεύθερος άνθρωπος, ανοιχτός σε νέες ιδέες. Γι΄ αυτόν ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή και πλατεία έννοια, που απέχει πάρα πολύ από τον φασισμό και την ξενοφοβία που πρεσβεύουν οι σημερινοί ναζί της Χρυσής Αυγής.
Είναι τουλάχιστον ντροπή άνθρωποι που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ και του ρατσισμού να εμφανίζονται ως τιμητές της μνήμης ενός ανθρώπου υπέρμαχου της δημοκρατίας και της φιλίας μεταξύ των λαών.
Η αγάπη του Iωνα για την Ελλάδα ουδέποτε σηματοδότησε μίσος για όλους τους άλλους γειτονικούς μας λαούς. Το όραμά του υπήρξε η συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων και όχι η περιχαράκωση μέσω κακώς εννοούμενου εθνικισμού που οδηγεί σε τραγωδίες και ακρότητες».


Πηγή: Συγγενής Ιώνα Δραγούμη για Χρυσή Αυγή: «Είναι ντροπή οι υμνητές του Χίτλερ να σπιλώνουν το όνομα του» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/117720#ixzz2bMxAa8tb