Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Η πείνα στην Ελλάδα κορυφώνεται τον Αύγουστο»

Αντιμέτωπες με την πείνα έρχονται καθημερινά πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. Φιλανθρωπικές οργανώσεις σημειώνουν πως έως και το 90% των οικογενειών στις φτωχότερες γειτονιές, βασίζονται σε δωρεές τροφίμων και σε συσσίτια. 
Ωστόσο, τη στιγμή που η λιτότητα δεν έχει ορατό τέλος, ακόμα και η εθελοντική δράση αρχίζει να εξασθενεί.

Παράλληλα, το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο κλιμακώνονται οι καλοκαιρινές διακοπές, καθώς πολύς κόσμος – που συνδράμει τους φτωχότερους – αναχωρεί για λίγες ή περισσότερες ημέρες. Το αποτέλεσμα: ο Αύγουστος είναι ο πιο σκληρός μήνας για τους πολίτες που δεν μπορούν να θρέψουν τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους.

Οι σκληρές μαρτυρίες

Στο δημοσίευμα, καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία, Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Ένας από αυτούς (πρόσφατα χήρος με τρία παιδιά), ο οποίος επισκέπτεται καθημερινά τα συσσίτια που διοργανώνονται, λέει, με το βλέμμα στραμμένο στο έδαφος:

«Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν ερχόμουν εδώ, δεν θα μπορούσα να θρέψω τα παιδιά μου. Πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν αφεντικό και είχα δύο υπαλλήλους, η σκέψη να πάω κάπου για να πάρω τρόφιμα, ήταν αδιανόητη. Τότε, κέρδιζα 3.000 ευρώ τον μήνα και το ψυγείο ήταν πάντα γεμάτο».

«Θα ήθελα πραγματικά να μην ανησυχώ ότι μια μέρα δεν θα είμαι σε θέση να ταΐσω τα παιδιά μου. Εκεί που ήμουν αφεντικό, τώρα είναι τυχερός αν μπορώ να κερδίσω 500 ευρώ το μήνα. Δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτά τα λεφτά, και να πληρώσει λογαριασμούς, χρέη και φόρους – και τελικά να καταφέρνει να επιβιώνει», λέει ένας 39χρονος.

«Δεν είχα ιδέα και συγκλονίστηκα όταν έμαθα ότι άνθρωποι σε αυτή τη γειτονιά, σε αυτούς τους δρόμους που διασχίζω καθημερινά, υποφέρουν τόσο πολύ. Υπάρχουν πολύ άνθρωποι που ντρεπόντουσαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να παραδεχθούν πως έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα», είπε μία από τους εθελοντές.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στα υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία και που τρέφονται με ρύζι και παξιμάδια για μήνες. Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα αυξάνεται ένα κύμα «σιωπηρής απελπισίας», καθώς η «πολιτική της φτώχειας» – που καλλιεργείται μέσα από τις συνεχείς και ανελέητες περικοπές, τις αυξήσεις φόρων και τις απολύσεις – αφήνει πραγματικά συντρίμμια στο πέρασμά της.

efsyn.gr με πληροφορίες από Guardian
http://www.triklopodia.gr/2013/08/blog-post_3321.html