Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Όταν μένεις άφωνος! Ανοικτή Επιστολή προς τους Γονείς


ΟΤΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΦΩΝΟΣ!!!!!
ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ :  προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ,
τα  ΔΣ των Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης
 (και  προς όλους τους γονείς των μαθητών μας)
-  Σε περιόδους  ιδιαίτερης  κρίσης  της κοινωνίας ,κρίσης που χτυπά αδυσώπητα οικογένειες , παιδιά και κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να τα φέρει δύσκολα βόλτα με τις υποχρεώσεις του που έχουν μετακυληθεί  από εποχές με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες ,
-  Σε περιόδους  που άνθρωποι  έχουν  ήδη χάσει ή πολύ σύντομα θα χάσουν  τις δουλειές τους  ενώ η ανεργία  εγγίζει  το 33 % και  οι υπόλοιποι έχουν δει τους μισθούς τους  να μειώνονται έως και 50 % ,
-  Στην εποχή μας που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες  παιδιών που έρχονται να περάσουν 6 ή και 8 ώρες  χωρίς φαγητό  στο σχολείο,
-  Τώρα που  εδώ και 3 χρόνια  στην εκπαίδευση είμαστε όλοι αντιμέτωποι  με την πιο βάρβαρη επίθεση που καταπίνει τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας,
-  Όταν μετά τα 1900 σχολεία που έκλεισε η Διαμαντοπούλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει με τις συγχωνεύσεις  νέο κλείσιμο 1500 σχολείων, στο όνομα του «εξ ορθολογισμού».
-  Όταν δεκάδες νηπιαγωγεία είναι χωρίς νηπιαγωγό, όταν ολοήμερα δημοτικά υπολειτουργούν αφού δεν έχει γίνει η πρόσληψη των ειδικοτήτων που απαιτούνται, όταν εκατοντάδες ειδικές τάξεις δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί οδηγώντας σε απόγνωση τους πολύπαθους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες .
-  Όταν πολλά τα κενά των δασκάλων σε τάξεις και στις υποστηρικτές δομές. Το Υπουργείο δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις από τον προϋπολογισμό!
-  Όταν με την αύξηση  ωραρίου κατά 2-3 ώρες θα πεταχτούν στο δρόμο 12.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
-  Όταν, ήδη έχει ψηφισθεί το πλαίσιο για την ουσιαστική κατάργηση του δωρεάν βιβλίου. (Ο μαθητής θα παίρνει το βιβλίο «δανεικό και χρεωμένο», αφού αν δεν το επιστρέψει όπως το πήρε, η οικογένειά του θα κληθεί να το πληρώσει…)
  Για όλα αυτά κάποιοι σίγουρα ευθύνονται γιατί βέβαια δεν φάγαμε τίποτα μαζί με κανέναν.
Έχουμε  βάλει ήδη το χέρι μας βαθιά στην τσέπη, αφού πληρώνουμε για όλα, με την ανεργία να φτάνει στα ύψη, με πολλές οικογένειες να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο,  με τους συνταξιούχους σε απόγνωση, με την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι όπως τα γνωρίζαμε, αφού η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η συγκυβέρνηση απαιτούν ωράρια και αμοιβές λάστιχο. Η υγεία, η παιδεία, η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η κοινωνική ασφάλιση και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή σύνταξη έχουν μετατραπεί από συλλογικές κοινωνικές κατακτήσεις σε ένα αδιάκοπο ατομικό κυνηγητό. 
Τα μνημόνια που ήρθαν κι αυτά που θα έρθουν δεν επιτρέπουν την «πολυτέλεια» να υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό επιδιώκουν να συνενώσουν τμήματα, βάζοντας παράνομα 26 και 27 μαθητές, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι τεράστια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς με την κατάρρευση των προνοιακών δομών, ενώ στα μουσικά, καλλιτεχνικά γυμνάσια/λύκεια και στα ειδικά σχολεία, η διακοπή των δωρεάν σχολικών μεταφορών υποχρεώνει τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο καθημερινά.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας ονομάζουν όλα αυτά «εξορθολογισμό» και «νέο σχολείο»
«Νέο σχολείο»…το σχολείο των καινούριων συγχωνεύσεων-καταργήσεων και υποβιβασμών…
το σχολείο που μας καλεί να προετοιμάσουμε το παιδί σας να γίνει ο αυριανός άνεργος, γρανάζι ενός συστήματος που θα πληρώνει βασικό μισθό 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη, εκπαίδευση… να το προετοιμάζουμε να γίνει φτηνός εργαζόμενος χωρίς κανένα δικαίωμα, που θα δουλεύει, όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης του… να το προετοιμάσουμε σε δυο τρία κολλυβογράμματα, σε πληροφορίες και δεξιότητες για να στηθεί στην ουρά των υποψήφιων ανέργων…
το σχολείο που οι εκπαιδευτικοί θα δουλεύουν για 500 και 700 ευρώ, με το φόβο της απόλυσης, που η υποταγή στις άνωθεν εντολές θα είναι νόμος και η αντίσταση θα θεωρείται αδίκημα…                                                                                                                        Εμείς λέμε ότι αυτό το σχολείοείναι η πλήρης διάλυση σε ό,τι είχε απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση .
Αγαπητοί γονείς,
Τη στιγμή αυτή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινωνική λαίλαπα που είναι πια ορατή ενώ δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της,                                                                                                                                        όταν ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης  καθώς και η ισότητα των ευκαιριών για την  πρόσβαση σ’ αυτήν αμφισβητούνται και προσβάλλονται ,                                                      Όταν σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία με τη μορφή της χορηγίας  ή της διαφήμισης  υποκαθιστούν όσα το κράτος είναι συνταγματική επιταγή να προσφέρει  στα παιδιά μας ενώ  αύριο θα ‘ρθει και η σειρά των γονιών,
είναι αδιανόητο  και μένει κανείς άφωνος , διαβάζοντας, στο οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους  της εφημερίδας  «ΕΝΟΣΗ» (12 Νοεμβρίου 2012) που συντάσσεται από τα μέλη της ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Παλλήνης , ανοικτή επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δ.Σ. ΓΕΡΑΚΑ  προς τον Υπουργό Παιδείας   ζητώντας του τι ;      Την μέριμνα του ίσως  για επίλυση κάποιων απ΄ όσα κρίσιμα  προβλήματα επιβίωσης  που διατρέχουν την κοινωνία και την παιδεία μας ;  όχι βέβαια.
 Ζητούν την τροποποίηση του καθηκοντολογίου  των διδασκόντων , ώστε να εξοικονομηθούν εργατοώρες που χάνονται καθώς οι γονείς παίρνουν άδειες για την τακτική τους ενημέρωση από τους δασκάλους των παιδιών τους ! (κανένα σχόλιο)
Όταν θα χτυπήσει το επόμενο κουδούνι, οι περισσότεροι από εμάς θα βρεθούμε με ακόμα πιο μειωμένους τους μισθούς, με νέους φόρους και χαράτσια, και ο τόπος θα βρεθεί με ξεπουλημένο το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου πλούτου του. «Πρέπει να πληρωθεί το χρέος», μας λένε «για να σωθεί το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην χρεοκοπήσουμε».  Όμως, ήδη ξέρουμε ότι όλα αυτά που ήδη έχουν κόψει από μισθωτούς και συνταξιούχους, και αυτά που ετοιμάζονται σε έναν τρίτο γύρο – και όχι τελευταίο – να μας ξαναπάρουν, είναι  χρήμα που  θα πάει απευθείας στις τσέπες των τραπεζιτών .  
 Δε πρέπει να αφήσουμε όλα αυτά να περάσουν!
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες κι άνεργοι, αγαπητοί γονείς,
δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στο όνομα της κρίσης και του χρέους. Οι εκπαιδευτικοί δε θα γίνουμε πωλητές, οι μαθητές μας δεν είναι πελάτες και το σχολείο δεν είναι εμπορικό κέντρο.
Να συναντηθούμε ξανά, δάσκαλοι και γονείς, σε κοινούς αγώνες, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο
Να οργανώσουμε επιτροπές και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης: κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ρεύμα και νερό, κανένα παιδί αβοήθητο, κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση.
Να συναντηθούμε όλοι οι εργαζόμενοι σε κοινούς παλλαϊκούς αγώνες, απεργίες, διαδηλώσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Ο σύλλογος διδασκόντων του 3ου ΔΣ Παλλήνης.
 (Παραθέτουμε παρακάτω την παραπάνω αναφερόμενη επιστολή)
Εφημερίδα  «ΕΝΟΣΗ» σελ. 12 , (1ο τεύχος 12 Νοεμβρίου 2012)
Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας
Κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ
Θεωρώντας ότι στις μέρες κρίσης που διάγουμε πρέ­πει όλοι να συνεισφέρουμε, παρακάμπτοντας προσωπι­κές βουλήσεις και διαθέσεις και παραμερίζοντας παρω­χημένες νοοτροπίες, διεκδικούμε:
Οι Ενημερώσεις Γονέων από τους Δασκάλους να γίνονται ώρες και ημέρες που όλοι οι γονείς και κη­δεμόνες δύνανται να παρακολουθήσουν, χωρίς να χρειάζεται να απουσιάζουν από τις εργασίες τους 3 ή 4 ώρες.
Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά απλή, απολύτως συμβατή προς το κοινό καλό, εκφράζει το κοι­νό αίσθημα για το καλό των παιδιών και συμβάλλει μερι­κώς στην εθνική οικονομία.
Συγκεκριμένα:
Στο 5° Δημοτικό Γέρακα, όπως και στα υπόλοιπα Δη­μοτικά Σχολεία του Δήμου Παλλήνης οι Ενημερώσεις Γονέων πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα και ώρα 12:15 (για τις μικρές τάξεις Α, Β, Γ) και 12:15 ή 13:00 (για
τις μεγαλύτερες τάξεις Δ, Ε, ΣΤ). Ως εκ τούτου κ. Υπουρ­γέ, καθίσταται άμεσα αντιληπτό ότι, προκειμένου ένας γονέας να ενημερωθεί για την πρόοδο του παιδιού του θα πρέπει να απουσιάσει απ' την εργασία του, αν αυτό το επιτρέπει ο εργοδότης του σε μηνιαία βάση, τουλάχιστον από τις 11:45, στην πρώτη περίπτωση, και από τις 12:15 στη δεύτερη περίπτωση. (Όπως γνωρίζετε οι γονικές άδειες που προβλέπονται από το άρθρο 9 του Ν.1483/1984 είναι 4 μέρες το χρόνο).
    Αν τώρα υπολογίσουμε ότι στο σχολείο μας φοιτούν 350 παιδιά και ότι οι εργαζόμενοι γονείς είναι μόνο οι 200 και ότι χάνονται περίπου 3 εργατοώρες ανά γονέα, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο κατά τη διάρκεια ενός μήνα χάνονται:   
200 γονείς χ 3 ώρες = 600 εργατοώρες, το οποίο  σημαίνει ότι στο σχολικό έτος χάνονται:           
600 εργ/ώρες χ 9 μήνες = 5400 εργ/ώρες που αναλογούν σε 675 οκτάωρα (μόνο για ένα σχολείο).
Αν υπολογίσουμε ότι ο Δήμος μας έχει 15 δημοτικά  σχολεία τότε μιλούμε για 675 οκτάωρα χ 15 = 10.125 οκτάωρα, ήτοι 460 μήνες, δηλαδή 38,35 ολόκληρα χρόνια!!!
Αυτοί οι υπολογισμοί δεν έγιναν, ούτε για να υποδεί­ξουμε τι πρέπει να γίνει, ούτε για να υποκαταστήσουμε τον Υπουργό Οικονομίας ή την Τρόικα, ούτε τον οιονδή­ποτε θεσμικό και μη παράγοντα, ούτε για να λύσουμε το πρόβλημα της Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας της πο­λύπαθης χώρας μας - υπάρχουν αξιότεροι γι' αυτό - ούτε φυσικά έγιναν για να ζητήσουμε το Έλεος των αγαπητών και ως επί των πλείστον άξιων ταγών της δημόσιας εκ­παίδευσης των παιδιών μας. Έγιναν διότι πιστεύουμε ότι οι ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ πρέπει να γίνονται προς όφελος Εκπαιδευτικό, Παιδαγωγικό και Οικονομικό. Γι' αυτό ζητούμε την τροποποίηση του καθηκοντολογίου των διδασκόντων προς το ζήτημα αυτό.
Διατελούμε με τιμή Το ΔΣ του ΣΓΚ του 5ου Δημοτικού Γέρακα.