Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ασφυκτική εποπτεία και μηνιαία τσεκάπ για τα προαπαιτούμενα





ΡΗΤΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ "ΑΝΤΙΔΟΤΑ"

Ασφυκτική εποπτεία και μηνιαία τσεκάπ για τα προαπαιτούμενα


Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Με ένα ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας συνοδεύονται οι αποφάσεις των εταίρων μας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020 και σταδιακή εκταμίευση της «σούπερ δόσης» των 43,7 δισ. ευρώ.
Αυτό περιέχει ρήτρες για «αυτόματη» λήψη μέτρων, όταν ο προϋπολογισμός εμφανίζει αποκλίσεις ή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Η αρχή των αυστηρών ελέγχων θα γίνει από τα μηνιαία «τσεκάπ» που θα κάνει η τρόικα για να διαπιστώσει αν έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ ψήφιση φορολογικών νομοσχεδίων), ώστε να αποδεσμευτεί σταδιακά το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.
Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 34,4 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η επαναγορά ομολόγων σε τρέχουσες τιμές, μια και η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο» τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη δόση ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα φέρει η επαναγορά και τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο. Προσέθεσε, δε, ότι το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.
Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα είναι σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων μείωσης του χρέους.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου, «οι διευκολύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί (μείωση επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, μετάθεση πληρωμής τόκων) θα παρέχονται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του, το 2016».
Οσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα ενημερώνεται πριν και μετά τις εκταμιεύσεις των δανείων για το πού διοχετεύονται τα κεφάλαια.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει στον λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος (πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί) πρωτογενούς πλεονάσματος για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση.
Μπορεί οι εκταμιεύσεις των δόσεων και οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους να συνοδεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, όμως Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά το 2016 και έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Οπως τονίζεται, δεσμεύθηκαν «να προσφέρουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και έπειτα από αυτήν, μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».