Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προς συνδυαστική λύση για την Ελλάδα το Eurogroup - Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις - Πρόταση για 10ετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF, μείωση επιτοκίων και επαναγορά στο 30-35% της αξίας - Μετατίθεται για το 2022 ο στόχος για τη βιωσιμότητα


Προς συνδυαστική λύση για την Ελλάδα το Eurogroup - Θρίλερ οι διαπραγματεύσεις - Πρόταση για 10ετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF, μείωση επιτοκίων και επαναγορά στο 30-35% της αξίας - Μετατίθεται για το 2022 ο στόχος για τη βιωσιμότητα
(upd21)Προς μια συμβιβαστική και συνδυαστική λύση για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους φέρεται πως καταλήγει το Eurogroup, εν μέσω διαπραγματεύσεων - θρίλερ και διεξοδικής εξέτασης σειράς προτάσεων, με στόχο να γερυφωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.
Η συμβιβαστική λύση που φέρεται να προκρίνεται, περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων στην κατεύθυνση μείωσης του ελληνικού χρέους, στις οποίες όμως δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο ενός νέου haircut στο ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα. Αντίθετα η δέσμη μέτρων που προκρίνεται περιλαμβάνει πρόταση για 10ετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF, μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στο 30-35% της αξίας.
Ταυτόχρονα, φέρεται πως μετατίθεται για το 2022 ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους....
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει ήδη μια συμφωνία για την εκταμίευση της δόσηςπρος την Ελλάδα καθώς οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πως η Αθήνα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τι εξετάζουν στο Eurogroup...

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν έγγραφο που αναφέρει τις εξής προβλέψεις για τη δυναμική αύξησης του ελληνικού χρέους:
Στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% στο 2022, στο 111% το 2030... 
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, εάν η ΕΚΤ επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, τότε η μείωση του χρέους θα είναι της τάξης του 4,6% του ΑΕΠ έως το 2020.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το πακέτο μέτρων που εξετάζεται για την Ελλάδα δεν προβλέπει αυστηρά νέο haircut στο χρέος του επίσημου τομέα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, προτείνεται η παράταση της επίτευξης του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωσή του κάτω από το 120% του ΑΕΠ ως το 2022.
Το πρόγραμμα για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στο 50% της αξίας τους θα μειώσει το χρέος κατά 2,4% του ΑΕΠ ως το 2020, τονίζεται επίσης.
Υποχρεωτικά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τα CACs έχουν αποκλειστεί, αναφέρει επίσης το έγγραφο που εξετάζει το Eurogroup.
Η επαναγορά χρέους ύψους 10 δισ. ευρώ στο 30 - 35% της ονομαστικής τους αξίας αποτελεί μια λογική προσέγγιση, σημειώνεται επίσης.
Η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης, θα μειώσει το χρέος κατά 1,4% του ΑΕΠ το 2020. Η μείωση του τόκου στις 25 μονάδες βάσης οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 5,1%, αναφέρει το έγγραφο.
Το μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων στο EFSF για 10 χρόνια θα μειώσει το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ ως το 2022, τονίζεται επίσης.

Το θυελλώδες παρασκήνιο...

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως οι συζητήσεις στο Eurogroup διεκόπησαν προσωρινά και αρκετές φορές, για να υπάρξουν διμερείς επαφές μεταξύ των διαφωνούντων. Οι εντάσεις και οι διαφωνίες αναμένεται να στιγματίσουν τη σημερινή συνεδρίαση, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων...
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί το ενδεχόμενο νέου haircut στο ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, αλλά συνιστά λύση που πιθανότατα θα συζητηθεί μετά το 2016...
Η χρονική διάρκεια του νέου haircut, αλλά και η χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά την επιμήκυνση φέρεται πως αποτελούν τη δεδομένη στιγμή τα βασικά σημεία της αντιπαράθεσης μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ... 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αργότερα τη νύχτα θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση από το Eurogroup, ίσως μια πρώτη ένδειξη πως υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις για το ελληνικό ζήτημα...
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία παραμένει πιστή στη θέση της για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με μείωση επιτοκίων και επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, μέχρι το 2016, προκειμένου να επανακαθοριστεί τότε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του όμως το ΔΝΤ φέρεται βέβαιο πως το 2016 θα πρέπει να υπάρξει νέο haircut στο ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ επιθυμεί χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2016, ενώ η Ευρωζώνη επιμένει για χρηματοδότησή της μέχρι το 2014, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν πιστοί στη θέση τους πως το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το ΔΝΤ μάλιστα επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές του πως αν δεν υπάρξει λύση, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα... "Η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων έχει βλάψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης", φέρεται να υποστηρίζει το ΔΝΤ....
Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, ενώ στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται να εξεταστούν τόσο η μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας, αλλά και η γερμανική πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους...

Νέα σενάρια για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος - 10ετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF, μείωση επιτοκίων στα δάνεια και επαναγορά χρέους

Δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF, μείωση των επιτοκίων στα  δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους συνιστούν την τριπλή λύση που εξετάζει το Eurogroup.
Όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο στόχος παραμένει η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Κατά τις πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη χορήγηση 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, μια κίνηση που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 44 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης πάνω από τη διαμόρφωση του Euribor. Η Γερμανία όμως φέρεται να διαφωνεί...
Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους φέρεται να κερδίζει έδαφος πρόταση για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στο 30% της αξίας τους και όχι στο 25% όπως διέρρεε νωρίτερα.

Kερδίζει έδαφος η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν πως παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων η πρόταση για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στο 25% της αξίας τους.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους συνιστά ιδέα της Γερμανίας και στόχο έχει το 50% των ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Όπως αναφέρουν, εάν η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων καταστεί επιτυχής, τότε το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 10% έναντι του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 8 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους, εξηγούν οι ίδιοι.
Εάν η διαδικασία προχωρήσει, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριμήνου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

FT: Koντά σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ - Εφικτός ο συμβιβασμός των δύο πλευρών - Με 4 μέτρα η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022... 

Κοντά σε συμφωνία για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, παρακολουθώντας στενά τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εργασιών του Eurogroup.
Κατά τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο το οποίο μπορεί άμεσα να μειώσει το ελληνικό χρέος, εξέλιξη η οποία θα διασφαλίσει αυτόματα την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η λύση για την Ελλάδα θα είναι πολιτικής φύσεως και αφορά σε επανακαθορισμό του στόχου για τη μείωση του ελληνικού χρέους μετά το 2020.
"Μπορεί η Ελλάδα να μην κατορθώσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ωστόσο με τα μέτρα που εξετάζονται μπορεί να επιτύχει τη μείωσή του κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022", υποστηρίζουν οι FT.
H πολιτική λύση που θα επιτευχθεί, αφορά σε ενός είδους συμβιβασμό, σχολιάζει στη συνέχεια η εφημερίδα και εξηγεί:
Kατά τους FT, η λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι ο συνδυασμός των εξής μέτρων:
- μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας
- επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων
- επαναγορά των ελληνικών ομολόγων
- παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη λόγω των ελληνικών ομολόγων που κατέχει

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών


Σημαντικές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup βλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker. 
Σύμφωνα με τον Juncker, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την έγκριση της διετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής.
"Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο" διεμήνυσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, που συμμετέχει στο σημερινό Eurogroup. To ΔΝΤ θα εργαστεί εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε. 
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, διέψευσε πως υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
"Απαιτούνται αποφάσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", τόνισε με τη σειρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Olli Rehn. "Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για περισσότερη δράση, όσον αφορά στον θέμα του ελληνικού χρέους. Θα υπαρξουν περαιτέρω αποφάσεις τα επόμενα χρόνια για το ελληνικό χρέος", πρόσθεσε.
"Πρέπει να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την Ελλάδα", εξήγησε ο επίτροπος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η χώρα έχει επιδείξει μεγάλη σοβαρότητα στο σκέλος εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 
Δεν συντρέχει κανένας λόγος βιασύνης για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Dijsselbloem. Όπως υποστηρίζει, αν υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα, ελπίζει πως θα είναι μια καλή συμφωνία. Κατά τον Ολλανδό αξιωματούχο, οι όποιες συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να έχουν ως βάση το υπάρχον πρόγραμμα της χώρας. Επί της ουσίας ο Ολλανδός υπουργός απορρίπτει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα δεν θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση. Εξετάζεται σοβαρά η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει" εξήγησε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μ. Fekter.
"Η Γαλλία είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της για μια λύση στο ελληνικό ζήτημα", ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών P. Moscovici.
Όπως τόνισε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, το μενού των επιλογών για την Ελλάδα είναι πολύπλοκο, αλλά επισήμανε πως προσδοκά σε μια πολιτική συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα.
"Σημαντική η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αλλά βασικά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan.
"Eίμαι αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, L. De Quindos, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ενός νέου haircut στο ελληνικό χρέος.