Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

YΠΟΙΚ: Μείωση του αφορολόγητου για γονικές παροχές, ενιαίος φόρος ακινήτων


Εντός του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών στα ακίνητα στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Από το 2013 θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα αγροτεμάχια αναζητείται φόρμουλα τόσο για την καταγραφή τους όσο και για τη φορολόγησή τους. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα προσδοκώμενα έσοδα για τα ταμεία να φτάνουν τα 3 δις. ευρώ.

- Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ.

- Μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Στις σκέψεις είναι η μείωση των ανωτέρω ποσών στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.

- Θεσπίζεται ένας ενιαίος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαμορφωθεί στο 28%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr