Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Εμπρός Γκρεμός και πίσω Χάος!



Γράφει ο Δευκαλίων

Στα προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα αναδείχθηκαν:
-    Πρώτα απ’ όλα η επικείμενη έξαρση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί την χώρα μας λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών προγραμμάτων.
-    Οι πολιτικές ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά και για την απεμπόληση των αντί-μνημονιακών θέσεων, αλλά κυρίως για την ατιμωρησία των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου που έριξαν την χώρα σε αυτή την τραγική περιπέτεια.
-    Την αναγκαιότητα της σύμπτυξης και ανάπτυξης ενός Πατριωτικού-Δημοκρατικού  Μετώπου, το οποίο υπό την ηγεσία ενός ατσάλινου και αδιάφθορου ηγέτη θα κινητοποιήσει τις λαϊκές δυνάμεις και θα επιβάλει τις πολιτικές και οικονομικές λύσεις που θα σώσουν την χώρα.
-    Το νομικό υπόβαθρο και κοινοβουλευτική διαδικασία μέσω της οποίας η συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού θα εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλει η τρόικα.
Σήμερα θα ψηλαφίσουμε για μία ακόμα φορά το διεθνές περιβάλλον, μέρος του οποίου έχει καταστεί και η Ελληνική Τραγωδία. Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, από προηγούμενα άρθρα, ότι η περιβόητη έκθεση της τρόικας άρα και η οποιαδήποτε πρόσκαιρη λύση της Ελληνικής Τραγωδίας θα προκύψουν μετά τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, που θα γίνουν ως γνωστό στις 6 Νοεμβρίου.
Έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο άμεσο παρελθόν για την αναγκαιότητα (σύμφωνα πάντα με την καπιταλιστική θεωρία) δημιουργικής καταστροφής του πλούτου (create destruction). Με βάση αυτήν την παραδοχή ας εξετάσουμε εντελώς πρόχειρα τα...
δύο πιθανά εναλλακτικά σενάρια.
Εκλογή Obama. Τα περιοριστικά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη σταματάνε με παρέμβαση του ΔΝΤ. Η πολεμική περιπέτεια στην Μέση Ανατολή ξεκινάει. Πρώτα η Συρία (στην οποία ηττάται η υποστηριζόμενη από την Δύση και κύρια από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση), μετά το Ιράν και τα διεφθαρμένα καθεστώτα του Περσικού κόλπου θα σαρωθούν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης. Η τιμή του πετρελαίου κατ’ αρχάς αυξάνεται και μετά μειώνεται ραγδαία. Η δημιουργική καταστροφή (create destruction) που επιτυγχάνεται μέσω της πολεμικής περιπέτειας και της συνεπακόλουθης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την διοχέτευση των αποτελεσμάτων της κρίσης (π.χ. ανεργία) στην πολεμική περιπέτεια, είναι ικανές παράμετροι για να αντιμετωπισθεί για αρκετά χρόνια η μαινόμενη κρίση. Η ΕΚΤ αμερικανοποιείται (ιδιωτικοποιείται) και η Γερμανία παύει να έχει την δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα στην διεθνή πολιτικοοικονομική σκηνή, αφού μοιραία το Βόρειο-Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό κεφάλαιο καθίσταται εξάρτημα της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Εκλογή Romney. Τα περιοριστικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη επεκτείνονται και στις ΗΠΑ. Η κρίση στην Μέση Ανατολή τερματίζεται με Δυτική υποχώρηση, η οποία θα προκύψει μέσω της διαφαινόμενης ήττας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Συρία. Η διεθνής οικονομική κρίση εντείνεται με αποτέλεσμα το ευρώ να αρχίσει να κλυδωνίζεται ακόμα περισσότερο. Η Γερμανία αργά ή γρήγορα, μαζί με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομικά χώρες της ΕΕ εξαναγκάζονται να αποχωρήσουν από το ευρώ και να προχωρήσουν σιγά-σιγά σε ευρύτατη οικονομική συνεργασία με την Ρωσία. Η συνεργασία αυτή βαθμιαία θα μεταβληθεί και σε πολιτική και σε στρατιωτική συνεργασία. Η δημιουργική καταστροφή (create destruction) του πλούτου που θα προκύψει από την υποτίμηση του υφιστάμενου ευρώ, μετά την αποχώρηση της Γερμανίας, θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα ανασχέσει την επέλαση της κρίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και στα δύο προαναφερόμενα σενάρια η δημιουργική καταστροφή (create destruction) του πλούτου των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, και τις εφιαλτικές εξελίξεις για τους δοκιμαζόμενους λαούς, είναι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την ανάσχεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Εμπρός Γκρεμός και πίσω Χάος! 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5601.html#more