Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει πολιτειακή ανωμαλία;


Έλληνας επιχειρηματίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα του οδεύει προς μια κρίσιμη καμπή κοινωνικού αδιεξόδου ή πολιτειακής ανωμαλίας

Tου Joe Weisenthal

Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, έδωσε στο Business Insider μια ζοφερή εκτίμηση της διάθεσης που κυριαρχεί στη χώρα του αυτή τη στιγμή.

«Αυτή τη στιγμή φοβάμαι πως υπάρχει ελάχιστη ορατότητα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις κατά τους προσεχείς μήνες. Όλα είναι πιθανά.

Σε κάποιο σημείο, ωστόσο, πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε μια κρίσιμη καμπή κοινωνικού αδιεξόδου, ένα «σημείο μηδέν» όσον αφορά την ικανότητα των ελληνικών νοικοκυριών και της κοινωνίας των πολιτών να δέχονται περισσότερα μέτρα λιτότητας, την επακόλουθη συνεχιζόμενη απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και τον συνεχώς αυξανόμενο δείκτη ανεργίας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κοινωνική εξέγερση, ίσως ακόμη καιπολιτειακή ανωμαλία και μια συνεπακόλουθη πολιτική και κοινοβουλευτική αστάθεια.
Αυτό είναι το σενάριο που εδώ και ένα χρόνο περίπου σχεδιάζουν οι «νεο-αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ και το προωθούν όποτε και όπου τους δίνεται η ευκαιρία.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να δω στο σενάριο αυτό κάποιο «αίσιο τέλος», υπό τις παρούσες συνθήκες. Και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί το ακριβές χρονικό σημείο κατά το οποίο θα φθάσουμε σε αυτό το «σημείο μηδέν». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε λίγους μήνες από σήμερα.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σήμερα κανείς, εντός ή εκτός Ελλάδας, που να εξακολουθεί ειλικρινά να πιστεύει ότι η διαδικασία της «εσωτερικής υποτίμησης» που εφαρμόζει η τρόικα θα οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αφού δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, από την αρχή αυτής της κρίσης, κάποια αποτελεσματικά μέτρα εξισορρόπησης: μέτρα οικονομικής ανάπτυξης και κίνητρα. Δεν τα έχουν καν συζητήσει!
Συγνώμη που δεν είμαι σε θέση να σας προσφέρω μια πιο αισιόδοξη ή θετική εικόνα και ειλικρινά εύχομαι σύντομα οι εξελίξεις να με διαψεύσουν»...
Δυστυχώς, παρόμοιες ήταν οι εκτιμήσεις όσων Ελλήνων συναντήσαμε πρόσφατα, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι η κοινωνία πλησιάζει στα όριά της. Ένα άλλο πρόσωπο μας τόνισε συγκεκριμένα ότι το επερχόμενο κύμα των πιθανών φορολογικών αυξήσεων θα καταφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στη χώρα. Η κυβέρνηση συνασπισμού, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού, ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια γενική απογοήτευση, γεγονός που δεν θα αργήσει να δώσει την ευκαιρία στο «ριζοσπαστικό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία.


Σχόλιο ιστολογίου: Είναι όμως πράγματι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την εξουσία, τη στιγμή που μπορούσε να το πράξει αυτό μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012, οπότε και είχε προσφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα -από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς- η δυνατότητα να κυβερνήσει; Από την άρνησή του, προφανώς όχι. Αντίθετα, προτίμησε την ασφάλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε 20ήμερες διακοπές, γεγονός πρωτοφανές, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε σωρός πολιτικών εξελίξεων στην χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Κι ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αφεθεί σε έναν κατήφορο, ο οποίος καταστρέφει την χώρα και σαφέστατα καταστρέφει και κάθε πιθανότητα του σημερινού πρωθυπουργού να επανεκλεγεί όποτε και εάν γίνουν φυσιολογικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την υπεράσπιση των λαθρομεταναστών, την ίδια στιγμή που "ψηφοφόροι" ή "οπαδοί" του φέρονται να εμπλέκονται με ληστείες και την τρομοκρατία. Μάλιστα, η ενεργοποίηση συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ στην οργάνωση αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της μη ορθής πολιτικής προσέγγισής του, τη στιγμή που τα στελέχη του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως αυτή ακριβώς η πολιτική στάση αποτελεί κόλαφο και συνδράμει στην βίαιη αποκαθήλωση του κόμματός τους από τα υψηλά ποσοστά (περίπου 30%) που έλαβε κατά τις τελευταίες εκλογές.

Γιατί επιμένει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των λαθρομεταναστών, περνώντας και το οριακό σημείο της πολιτικής αυτοκτονίας; Τι οφέλη περιμένει από αυτή του τη στάση ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ακόμη και άνθρωποι που βρίσκονται στον χώρο της αναρχο-αριστεράς δηλώνουν πως απομακρύνονται από την υπεράσπιση των λαθρομεταναστών, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ιδιαίτερα βίαιους, μετά το τελευταίο τους συλλαλητήριο στην Αθήνα; Ίσως σε αυτή την συμπεριφορά, την βία και την ακρότητα προσδοκούν κάποιες από τις αμφισβητούμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ελέγξει πλέον ένα μέρος του που εδράζει στην άκρα αριστερά και σύρεται σε μία πολιτική στάση η οποία ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια των πολιτών.

Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί πλείστα όσα ερωτηματικά για την διάθεση δημιουργίας κλίματος ειρήνης και ασφάλειας. Προφανές είναι πως θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας να εκμεταλλευθεί την σωρρευμένη οργή (δεν πρόκειται πλέον για αγανάκτηση) των πολιτών, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί στις αρχές του φθινοπώρου και θεωρείται βέβαιο πως θα διαλύσει στα εξ ων συνετέθη την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ μία τέτοια εξέλιξη πιθανολογείται πως θα σταθεί αφορμή για να δράσει το γνωστό - άγνωστο παρακράτος εκμεταλλευόμενο πιθανότατα τις επαφές του στον χώρο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών που έχουν φθάσει στο σημείο να μιλούν ανοιχτά για κήρυξη πολέμου σε όποιον δεν επιθυμεί την παραμονή των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας χρονικής περιόδου (υπολογίζεται πως η κοινωνική έκρηξη θα υλοποιηθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί), στην οποία θα δοκιμασθεί ο κρατικός μηχανισμός ασφάλειας, αλλά και πιθανότατα η άμυνα της χώρας. Ήδη, στο εσωτερικό έχουν τεθεί οι βάσεις για μία βίαιη σύγκρουση της κοινωνίας με το κράτος και την κυβέρνηση Σαμαρά. Οποιοσδήποτε, όμως, παρεμβληθεί στην σύγκρουση αυτή, για να αποπροσανατολίσει ή να εκμεταλλευτεί περαιτέρω αυτή την οργή των πολιτών, θα πρέπει να γνωρίζει πως όχι απλά θα πυροδοτήσει μία ισχυρή βόμβα, αλλά θα πυροδοτήσει έναν μηχανισμό πάνω στον οποίο θα κάθεται και ο ίδιος. Ίσως, οι ινστρούχτορες των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετρήσουν πολύ σοβαρά την πιθανότητα να μην απολαύσουν το κλείσιμο της "σκηνής", επειδή θα θεωρηθούν ως ενεργούμενα ξένων υπηρεσιών, κύκλων και συμφερόντων που επιθυμούν οτιδήποτε πέρα από το καλό της Ελλάδας. Και ως εκ τούτου, η συμβολή στην δημιουργία ανώμαλων πολιτειακών καταστάσεων με ταυτόχρονη εκμετάλλευση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του επικείμενου αγώνα της κοινωνίας που συνθλίβεται, ενώ θα αποτελέσει και την περίτρανη απόδειξη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "κρυμμένος άσος" των τραπεζιτών και όχι μόνο...

Ευελπιστώντας πως η ιδιότυπη "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί το "κάλεσμα" στην δημιουργία πολιτειακής ανωμαλίας και θα απομακρυνθεί από το κάλεσμα των "σειρήνων", που θέλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για επιβολή ισχυρότερων αστυνομικών μέτρων ασφάλειας (αστυνομοκρατία) και όχι μόνο. Αν και είναι άγνωστο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να απομονώσει τα "επαναστατικά" αναρχο-αριστερά ακραία στοιχεία του κόμματός του, οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως έχει ήδη ξεκινήσει αυτή η πορεία της δημιουργίας συνθηκών μίας ολικής σύγκρουσης με την ίδια την κοινωνία... δηλαδή μίας εσωτερικής σύγκρουσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου, εμποτισμένη και με ισλαμικό φονταμενταλισμό. Και αυτό θα είναι το απόλυτο χάος, δηλαδή αυτό ακριβώς που μπορεί να σώσει από την κοινωνική έκρηξη την σημερινή κυβέρνηση που είναι απολύτως σίγουρο πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών...

Θα επιλέξει, άραγε, ο Αλέξης Τσίπρας να ρίξει νερό στον μύλο της τροϊκανής κυβέρνησης; Θα επιλέξει να γίνει στήριγμα εκείνων που σήμερα καταγγέλλει; Θα μπορέσει να χαλιναγωγήσει τις εσωτερικές εκείνες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν πως μόνο πάνω σε αποκαΐδια μπορεί να στηθεί ξανά το κράτος, αγνοώντας πως κάποιοι επιθυμούν αυτό ακριβώς, δηλαδή να "κάψουν" τα πάντα και ταυτόχρονα την -επικίνδυνη για τους ίδιους- πιθανότητα μίας πρωτόγνωρης κοινωνικής έκρηξης;