Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη


Μια θρυλική προσωπικότητα, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο Άρμστρονγκ είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, αλλά τελικά δεν άντεξε.
Ως επικεφαλής της αποστολής «Απόλλων 11», ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Καθώς πατούσε τη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ είπε: «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Η αποστολή Απόλλων 11 αποδείχτηκε και η τελευταία διαστημική πτήση του Άρμστρονγκ. Το επόμενο χρόνο διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής αεροναυτικής στην υπηρεσία προωθημένης έρευνας και τεχνολογίας (DARPA). Εγκατέλειψε τη NASA ένα χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.
Ο πρώην αστροναύτης ζούσε στην περιοχή του Σινσινάτι με τη σύζυγό του Κάρολ. Πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ο λόγος που είχαν προετοιμάσει οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Νίξον σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά και η αποστολή δεν επέστρεφε ποτέ στη γη…