Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ολα τα μέτρα έως τον Οκτώβριο


Η ψήφισή τους, προαπαιτούμενο για την τρόικα
Αποφασισμένος ο κ. Σαμαράς

Στα βαθιά νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής επιστρέφει από αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς το μήνυμα της τρόικας είναι ότι τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατόν από την ελληνική Βουλή. Επί της ουσίας, η ψήφιση των μέτρων αποτελεί για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προαπαιτούμενο για τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και «διαβατήριο» για την επόμενη δόση και την επιμήκυνση. Η δυσαρέσκεια, πάντως, των θεσμικών πιστωτών μας, σχετικά με τη καθυστέρηση που σημειώνεται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, είναι εμφανής.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις, ενώ σημαντικός θα είναι ο υποστηρικτικός ρόλος της ΕΚΤ. Ομως, προεξοφλείται πως η ψήφιση του συνόλου των μέτρων έως τα μέσα Οκτωβρίου -είναι υπό συζήτηση αν θα «περάσουν» ως κομμάτι του προϋπολογισμού ή όχι- θα προκαλέσει κραδασμούς στις Κ.Ο. της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να δεχθεί κριτική από τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για τη διαπραγματευτική τακτική.

Τα μισθολόγια των ενστόλων

Ενα νέο πακέτο ισοδύναμων μέτρων, που θα παρουσιασθεί αύριο στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είναι η τελευταία προσπάθεια που καταβάλλεται για να μη θιγούν τα μισθολόγια των ενστόλων. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι και αυτά τα ισοδύναμα θα απορριφθούν από την τρόικα και ότι οι μισθολογικές περικοπές είναι μονόδρομος, απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.