Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ..

«Όταν πρέπει να βρεις 11,6 δισ. ευρώ πρέπει να κόψεις από παντού», δήλωνε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους επικεφαλείς της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου. 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, έπεσε στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του συνόλου των δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαίρι) για όλους τους συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση προσβλέπει ότι από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές, τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Στο βασικό σενάριο για το πακέτο των μέτρων, η καθαρή εξοικονόμηση από τις περικοπές στις συντάξεις ανέρχεται σε 4,6 δις. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε επίσης κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Κόβουν και το εποχικό επίδομα

Στο βασικό σενάριο που σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει οριστικοποιηθεί, τα εποχικά επιδόματα καταργούνται, γεγονός που σημαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων για παράδειγμα, μηνιαίες απώλειες 460 ευρώ για τους μήνες που δεν εργάζονται.

Τα εποχικά επιδόματα λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Από τις περικοπές των επιδομάτων η εξοικονόμηση είναι 1,5 δις. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα ενημερώσουν σήμερα το πρωί τους αρχηγούς των κομμάτων τους για τη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων, τόσο με τους εκπροσώπους των κομμάτων, όσο και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
http://www.agioritikovima.gr/politika/9414-koboun-ta-d%CE%BFra