Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Οδηγίες «καλής συμπεριφοράς» για δημοσίους υπαλλήλους

Καλούνται να μην καπνίζουν, μην μπαίνουν στο facebook, να απαντούν στο τηλέφωνο, να μιλάνε στον πληθυντικό, να ενημερώνονται για το αντικείμενό τους, να μην ακούνε μουσική…

Οδηγίες «καλής συμπεριφοράς» για δημοσίους υπαλλήλους
Τον οδηγό ορθής διοικητικής συμπεριφοράς και τον οδηγό με τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο οδηγός ορθής διοικητικής συμπεριφοράς συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Συνιστά ένα κείμενο αρχών, που απευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους και αφορά στις σχέσεις τους με τους πολίτες.
Ουσιαστικά, όπως σημείωσε ο Δ. Ρέππας «τυποποιεί το σύγχρονο επαγγελματικό προφίλ των δημόσιων λειτουργών» και «θέτει τις προδιαγραφές πρότυπης συμπεριφοράς».

Στο 1ο κεφάλαιο προσδιορίζονται τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των δημόσιων λειτουργών.

Στο 2ο κεφάλαιο περιγράφονται με σαφήνεια οι κανόνες συμπεριφοράς και οι υποχρεώσεις των δημόσιων υπαλλήλων.

Στο 3ο κεφάλαιο διατυπώνονται οι θεμελιώδεις αρχές που διασφαλίζουν την ουσιαστική, ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς γραφειοκρατία.

Το 4ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις αρχές που πρέπει να προσδιορίζουν τη συμπεριφορά των πολιτών προς τους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως σημείωσε, ο κ. Ρέππας με τον οδηγό επιδιώκεται μια «νέα, ποιοτική σχέση πολιτών και δημόσιων υπαλλήλων».

Εξάλλου, το φυλλάδιο για τα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεί έναν οδηγό με τα βασικά δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων με στόχο να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος στην άσκησή τους με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, καταγράφεται περιληπτικά η νομοθεσία για τα δικαιώματα του πολίτη και τα διοικητικά όργανα κατά περίπτωση.

Ποιο, λοιπόν, είναι το νέο «σαβουάρ βιβρ» στο δημόσιο και τι καλείται να κάνει κάθε υπάλληλος;

1. Να συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τρόπο που να καθίσταται άξιος της εμπιστοσύνης του κοινού.

2. Να τηρεί τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, ανεξαρτήτως της ψυχικής του διάθεσης.

3. Να έχει επιμελημένη και ευπρεπή εμφάνιση.

4. Να συμπεριφέρεται με ευγένεια και κοσμιότητα.

5. Να απευθύνεται στους πολίτες στον πληθυντικό.

6. Να μην καπνίζει.

7. Να εξυπηρετεί τους πολίτες κατά το υπηρεσιακό ωράριο και να αφιερώνει εξολοκλήρου και αποκλειστικά το χρόνο εργασίας του στα καθήκοντά του. Να παραμένει πέραν του ισχύοντος χρόνου εργασίας, εφόσον έκτακτες και εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν.

8. Να μην κάνει του υπολογιστή του για εξωυπηρεσιακά θέματα.

9. Να μην ακούει μουσική, εκτός αν προέρχεται από κεντρικό ηχητικό σύστημα της υπηρεσίας.

10 . Να μη διακόπτει για προσωπικές του υποθέσεις την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν συντρέχει σοβαρός λόγος, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον πολίτη και να τον παραπέμψει σε συνάδελφό του.

11. Να απαντά στο τηλέφωνο, να δηλώνει το όνομά του και να αντιμετωπίζει με ευγένεια και προθυμία τους πολίτες. Εάν είναι αναρμόδιος, να διευκολύνει τον πολίτη παραπέμποντας στον αρμόδιο.

12. Να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου του και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

13. Να τηρεί σειρά προτεραιότητας κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρίες, εγκύους, μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους κ.ά.

14. Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα πολίτες σε κατάσταση πένθους, σύγχυσης, ψυχικού κλονισμού ή όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι, ηλικιωμένοι ή αναλφάβητοι).

15. Να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όταν εξυπηρετεί αλλοδαπούς, ιδίως όταν δεν μιλούν καλά ελληνικά. Θα πρέπει να προσπαθεί να γίνει κατανοητός με οποιοδήποτε τρόπο…
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/126249/odigies-kalis-symperiforas-gia-dimosioys-ypalliloys