Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ο Β.Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψη - "Παιχνίδια" των αντιπροέδρων της ΝΔ (βίντεο)


Σε δραματική φάση περιέρχονται οι σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας με την ματαίωση του ταξιδιού του νεοεκλεγέντος Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα το Πάσχα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η αιτία της ματαίωσης της επίσκεψής του φαίνεται ότι δεν αφορά ενέργειες και πράξεις κυβερνητικών στελεχών που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου και εξακολουθούν να κατέχουν κυβερνητικά πόστα και στη νυν κυβέρνηση, αλλά τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, τον υπουργό Εξωτερικών Σ.Δήμα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο!
Αυτό τουλάχιστον μεταδίδεται από την Μόσχα. Κάτι που ακυρώνει βέβαια σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της επίσκεψης του Α.Σαμαρά στη Μόσχα. Χωρίς να αποκλείεται και επιχείρηση υπονόμευσης του Α.Σαμαρά από τα ίδια του τα στελέχη, καθώς γενικά στη Συγγρού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ατυχές για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ.
Σε ότι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών και τον Σ.Δήμα, υποτίθεται ότι όταν τέθηκε θέμα διοργάνωσης της επίσκεψης απαντήθηκε ότι «Λόγω του Πάσχα ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου»!
Η πηγή είναι απόλυτα αξιόπιστη, αλλά από στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν διαφορετική γνώμη και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ.Δελαβέκουρας προχώρησε σε δήλωση που έλεγε ότι «Ο Β.Πούτιν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα, όποτε θέλει να έρθει».
Σήμερα πηγή του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο defencenet.gr υποστήριξε ότι «Δεν ξέρουμε αν πραγματικά υπήρξε θέμα επίσκεψης του Β.Πούτιν στην Ελλάδα. Από την ρωσική πρεσβεία μας είπαν ότι από τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν ενημερωθεί για το θέμα».
Όμως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χθες δεν είπε κάτι τέτοιο. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού».
Η δήλωση είναι τυπική και δεν απαντά στο ερώτημα αν ζητήθηκε από την Ρωσία να οργανωθεί η επίσκεψη και απαντήθηκε ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν θα είναι σε ετοιμότητα να υποστηρίξει την επίσκεψή του.
Η δεύτερη αιτία της ακύρωσης της επίσκεψής του έρχεται από το υπουργείο Άμυνας: Η Μόσχα έχει γίνει έξαλλη από την θέση του Δ.Αβραμόπουλου που παίζει «full ΗΠΑ», χωρίς να κρατά στοιχειώδη διπλωματικά προσχήματα έστω και αποφάσισε εν μέσω ουσιαστικής ακυβερνησίας της χώρας κα εν μέσω προεκλογικής περιόδου να βάλει την Ελλάδα στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και να διαθέσει μία υπερπολύτιμη πυροβολαρχία Patriot για να … αντιμετωπίσουμε, υποτίθεται, τι; Τα βαλλιστικά όπλα του Ιράν!
Φυσικά οι πάντες γνωρίζουν ότι η αντιπυραυλικη ασπίδα αφορά την προσπάθεια του ΝΤΟ να ακυρώσει το βαλλιστικό πλεονέκτημα της Ρωσίας σε περίπτωση κρίσης, αλλά το ερώτημα είναι ποια ελληνικά συ΄μφέροντα εξυπηρετούνται από αυτή την απόφαση.
Μάλιστα ζητήθηκε να υπάρξει ενημέρωση του Δ.Αβραμόπουλου για τις ρωσικές θέσεις από υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλή στενό συνεργάτη του Β.Πούτιν, στις 9 Απριλίου, αλλά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους απαντήθηκε ότι «Είναι προεκλογική περίοδος και δεν μπορεί να σας δεχθεί ο υπουργός»!
Η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη θα γινόταν με αφορμή την επιθυμία του για προσκύνημα στο Άγιο Όρος, ένα «τάμα» που είχε κάνει όταν ξεκινούσε τον προεκλογικό του αγώνα ο βαθιά θρησκευόμενος αρχηγός του μεγαλύτερου ορθόδοξου κράτους. Σχετικό ρεπορτάζ παίχθηκε και στην Κύπρο από το κανάλι "Σίγμα"
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=38436&Itemid=139