Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ποιοι και γιατί επιδιώκουν την αναβολή των εκλογών;

Έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ως πιθανές ημερομηνίες την 6η ή 13η Μαΐου. Ωστόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα επενδυτικά και οικονομικά κέντρα έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή αναβολή των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και από επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου, κάποιοι κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Ευρωζώνης θεωρούν πως δεν θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές τώρα στην Ελλάδα.
Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες στο διεθνή τύπο υπήρξαν δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν πως δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του νέου προγράμματος, επαναφέροντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία.
Είναι χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Bank of America Merrill Lynch. Ο κ. Βαμβακίδης υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, να δημιουργήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να αναβάλει τις εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα η Bank of America Merrill Lynch προειδοπποίησε πως χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη, καθώς το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους. «Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε μία μονοκομματική κυβέρνηση πλειοψηφίας. Χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, που θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ, παραμένει πιθανή», τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων του αμερικανικού οίκου.
Η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα, επεσήμανε το δίκτυο Βloomberg, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επικείμενες εκλογές. Αλλά και ο Joachim Fels, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley τόνισε πως αν δεν αναδειχθεί από τις εκλογές μία ισχυρή κυβέρνηση, τότε θα επανέλθουν οι ανησυχίες για ελληνική χρεοκοπία.
Οι ευρωπαίοι ανησυχούν πως η κυβέρνηση συνεργασίας, πού όπως όλα δείχνουν θα προκύψουν από τις εκλογές, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς θα υπάρξουν διαφωνίες. Γι’ αυτό επιδιώκουν να παραμείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έχει τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων και είναι σε θέση να υλοποιήσει όσα έχουν υπογραφεί και να περάσει από τη Βουλή όλα τα νομοσχέδια και τις ρυθμίσεις.
Στην Αθήνα γνωρίζουν την κουβέντα που γίνεται για αναβολή των εκλογών και κρατούν αποστάσεις. Αρνητικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαμηνύσει πολλές φορές, πως το έργο της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε μετά τη συμφωνία για το PSI, οπότε η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές.
Όμως το PSI ολοκληρώθηκε; Την προηγούμενη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 4 Απριλίου στους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου που θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI καθώς και στα δάνεια των ΔΕΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Όμως, αποδεικνύεται πως η συμμετοχή μέχρι στιγμής των ομολογιούχων δε είναι η αναμενόμενη. Δυστυχώς για την Αθήνα τα ομόλογα διεθνούς δικαίου αποδεικνύονται σε σημαντικό «πονοκέφαλο» και αυτό διότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει χρήση των CACs σε κάθε ομολογιακή έκδοση χωριστά. Όμως, για να μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει με το μέρος της την πλειοψηφία των επενδυτών σε κάθε έκδοση.
Αυτό σημαίνει ότι τα hedge funds που έχουν χτίσει ένα υψηλό ποσοστό σε συγκεκριμένες εκδόσεις μπορούν να μπλοκάρουν –και αυτό φαίνεται πως κάνουν- την ενεργοποίηση των CACs. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πληρώσει τα ομόλογα αυτά στο ακέραιο ή να βρεθεί σε στάση πληρωμών και οι ομολογιούχοι να καταφύγουν στα δικαστήρια.
Μετά από όλα αυτά εύλογα δημιουργούνται διάφοροι προβληματισμοί. Εάν μέχρι τις 4 Απριλίου δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό για τα ομόλογα διεθνούς δικαίου, μήπως οι δανειστές μας, βρουν την ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις για να αναβληθούν οι εκλογές;
Μήπως ευρωπαίοι και ΔΝΤ στηριχτούν στο γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δεσμευτεί ότι απαιτείται η ολοκλήρωση του PSI για να γίνουν εκλογές; Αυτά τα ερωτήματα θέτουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι και θεωρούν πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική.
«Κοντός ψαλμός αλληλούια»…
Της Αμαλίας Κάτζου για το parapolitika.g
http://www.tsantiri.gr/politiki/pii-ke-giati-epidiokoun-tin-anavoli-ton-eklogon.html