Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα, η πλουσιότερη χώρα σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και χρυσό

Την αποκάλυψη ότι ο ίδιος ως γενικός γραμματέας υπέγραψε πρόσφατα την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υποβληθεί πριν από το... 2004 έκανε σήμερα ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Άρης Αλεξόπουλος, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επενδύσεων.
Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας που.....
πραγματοποιείται στην Αθήνα, αντιμετωπίζεται με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία, με την οποία η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων (το 85%) για τις οποίες απαιτούνταν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, ενώ καταργούνται και οι προμελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα υποβάλλονταν κάθε χρόνο 23.000 φάκελοι με παρόμοιες μελέτες έναντι 2.500 στη Γαλλία. «Στόχος ήταν η τυπική εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία περνάμε από τον προληπτικό έλεγχο στον έλεγχο κατά την κατασκευή και λειτουργία των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Αλεξόπουλος.

Με το νέο καθεστώς καταργούνται επίσης οι υπουργικές συναρμοδιότητες και καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων.

Ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ακόμη ότι το βέλτιστο ρυθμιστικό περιβάλλον, και όχι οι φορολογικοί παράδεισοι, μπορεί να γίνει το μόνιμο συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας.

Σε μήνυμά του προς το συνέδριο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες σε κοιτάσματα (χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου) περιφέρειες της ΕΕ. Ο κ. Μανιάτης περιέλαβε στους άξονες της πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποδοχή των επενδύσεων.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ανέφερε ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας και χαρακτήρισε θετικό βήμα το ξεκαθάρισμα του μητρώου των δημόσιων μεταλλείων που έχει ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, είπε ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, πολύτιμων μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια και έθεσε το ερώτημα «αν τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί που υφιστάμεθα σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας».

http://dailynews24.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/03/blog-post_1634.html