Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το πρώτο ΟΧΙ του Καραμανλή στον Μπους


Το "ΟΧΙ" στο σχέδιο Ανάν

Το Armageddon συνεχίζει την αναδημοσίευση όσων αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό "Επίκαιρα", αυτή τη φορά με τη στάση που κράτησε ο Κ.Καραμανλής στο σχέδιο Ανάν.

Πριν καλά-καλά καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες πιέσεις από τους Αμερικανούς. Το αίτημα τους προς τον πρώην πρωθυπουργό ήταν να να ασκήσει πίεση προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο υπέρ του "ΝΑΙ".


Οι πιέσεις ξεκίνησαν από τον πρέσβη Μίλερ και κορυφώθηκαν από τον ίδιο τον Μπους. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει από τον Κ.Καραμανλή επανειλημμένως να πάει στη Λουκέρνη και να κάνει καμπάνια υπέρ του "ΝΑΙ". Μια φορά μάλιστα του τηλεφώνησε, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν με φιλική παρέα στη Ραφήνα. Ο Κ.Καραμανλής του εξήγησε τότε, πως η Κύπρος έχει αυτονομηθεί και πως είναι μάταιο να γίνονται προσπάθειες επηρεασμού της.

Εκείνη η περίοδος ήταν ιδιαίτερα πιεστική και γεμάτη εντάσεις. Η Βρετανία, προκειμένου να πιέσει τον Τ.Παπαδόπουλο, έβαλε βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στον ΟΣΕΠ (Οργανισμός για τον Ευξ.Πόντο) για να ακολουθήσει το βέτο της Ελλάδας, δια του Στυλιανίδη, στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ίδιο διαγωνισμό! Μάλιστα, όταν ο τότε πρόεδρος της Κύπρου συνάντησε τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών και τον ευχαρίστησε, του είπε: "Είμαι πρόεδρος, είμαι πλούσιος, έχω καρκίνο, δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Στα αρχ... μου!"

Το σχέδιο, ως γνωστόν, δεν πέρασε...
http://armageddon-news.blogspot.com/2011/12/blog-post_2185.html?