Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η εσωτερική υποτίμηση, το ανεξέλεγκτο έλλειμμα και η επόμενη μέρα


Η εσωτερική υποτίμηση, το ανεξέλεγκτο έλλειμμα και η επόμενη μέρα «Όλα θα παιχθούν τον Ιανουάριο» φαίνεται να ισχυρίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση, καθώς «αν βρεθούμε εκτός ευρώ, είναι να κλαιγόμαστε».
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι η παραπομπή στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο στόχος της κυβέρνησης, σχηματικά περιγράφεται ως σταθεροποίηση της κατάστασης στο σημείο που έχουμε φθάσει και διασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων από το εξωτερικό, ώστε να ομαλοποιηθεί η περαιτέρω πορεία των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η παρούσα κατάσταση περιγράφεται στην κυβέρνηση ως «εσωτερική υποτίμηση» κατά 30%, η οποία, αν η χώρα είχε δικό της νόμισμα, θα ήταν της τάξεως του 50%, με ταυτόχρονη ανυπαρξία των απαραίτητων κεφαλαίων για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν συνίσταται τόσο στους μισθούς, όσο στην εισφοροδιαφυγή, η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προτάσσει, πάση θυσία, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές, την υλοποίηση του έργου της, το οποίο αφορά στα νομοσχέδια για τις επικουρικές συντάξεις, τη Δικαιοσύνη, το φορολογικό, τα κλειστά επαγγέλματα και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί σύντομα.
Ειδικά το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, συνιστά, σύμφωνα με πληροφορίες, μείζον ζήτημα και χαρακτηριστικά αναφέρεται το ΝΑΤ, στο οποίο ανήκουν 15.000 εν ενεργεία εργαζόμενοι και 75.000 συνταξιούχοι. Στην κυβέρνηση εκτιμούν, με αφορμή αυτό το παράδειγμα, ότι αν δεν προχωρήσει η ενοποίηση ταμείων, στο ΝΑΤ θα πρέπει να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 80%!
Όπως διαμηνύεται, ο χρόνος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ και τα μέτρα που θα πάρει αυτή η κυβέρνηση συνδέονται με την υλοποίηση των στόχων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία του κυβερνητικού έργου συμπυκνώνεται στην υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα, το PSI και, αν ζητηθούν, μέτρα.
Την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από τη Βουλή και τότε λήγει τυπικά το έργο της κυβέρνησης, εκτός αν τα κόμματα θέλουν να συνεχιστεί.
Πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι «η Βουλή δεν μπορεί να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου».
Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας, στην κυβέρνηση διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι όροι της μπορεί να είναι έτοιμοι και στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά στο PSI μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου στο οποίο θα «κλείσει» η εφαρμογή της συμφωνίας, είναι ανοιχτά.
Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η χώρα πρέπει να διαμορφώσει δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται έτσι κι αλλιώς απαραίτητο.
Στην κυβέρνηση εκτιμάται ιδιαίτερα το έργο που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο Κουτρουμάνης προχωράει, η τρόικα δεν του λέει τίποτα».
Πάντως το ενδεχόμενο αστοχίας στα δημοσιονομικά, θα προκαλέσει πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει εκτίμηση για το πώς θα κλείσει το έλλειμμα του 2011.
Επίσης μια σειρά «περιφερειακών» τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις ως προς την επίλυσή τους.
Δοθέντων όλων αυτών των ζητημάτων, εκτιμάται ότι αυτό που δεν θέλει κανένας είναι να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει σύγκλιση της ΚΟ του δεν υπάρχει θέμα, και επίσης δεν τίθεται ζήτημα αν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος αρχίσουν περιοδείες μετά την ολοκλήρωση του PSI, κλπ. «Αν, όμως, αρχίσουν περιοδείες από την 1η Ιανουαρίου υπάρχει ζήτημα», εκτιμούν στην κυβέρνηση, στην οποία, πάντως, μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.
Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο θέματα της αρμοδιότητάς τους.
ΠΗΓΗ: epikaira.gr
http://www.tsantiri.gr/politiki/i-esoteriki-ipotimisi-to-anexelegkto-ellimma-ke-i-epomeni-mera.html