Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ψηφίδες μιας προδοσίας


Το σκίτσο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του γράφοντος, την ημέρα που ο Στρος-Καν “έδωσε στεγνά” τον Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην γαλλική τηλεόραση. Το θέμα του σκίτσου είναι σκληρό -όσο και η πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπατριώτες μας.
Του Γιώργου Ν. Σγούρδου*
Προοίμιο
«Το ΔΝΤ δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και τους λένε (σ.σ. διατηρούμε την σύνταξη ως έχει, όσο κι αν «βγάζει μάτι») ότι έχετε πολλά δάνεια και πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι απο την παιδεία παραδείγματος χάρη, αυτές είναι επίσημες πράξεις τους που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για 1 – 2 χρόνια, αλλά στην ουσία καταδικάζει την ίδια την χώρα σε υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση.»Τα παραπάνω λόγια τα εκστόμισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που έδωσε στον Στέλιο Κούλογλου στις 3 Ιουνίου 2009, δηλαδή 4 μήνες πριν από τις εκλογές. Μέσα σε λίγους μήνες μόνο, το ΔΝΤ έγινε από εφιάλτης …«σωτήρας»! Με την «τεχνογνωσία» του, μας «σώζει» τακτικότατα: κάθε φορά που πρόκειται να εκταμιευθεί κάποια δόση δανείου, σπέρνει τον τρόμο και μας εκβιάζει: «δεν θα λάβετε την δόση, εκτός αν…». «Δόση», κι άλλη «δόση»… Αρχίζω να νιώθω πρεζόνι. Αρκετά! Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν θέλουμε την δόση σας! Θέλουμε ν’ απεξαρτηθούμε. Θέλουμε να ζήσουμε σε χώρα ελεύθερη. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα ν’ απαλλαγούμε από τους προδότες που μας κυβερνούν. Ακόμα πιο πριν, πρέπει να έχουμε πειστεί ότι πρόκειται για προδότες. Μερικές μόνο ψηφίδες αρκούν για να σχηματιστεί ολοκάθαρα η εικόνα της προδοσίας.
Ψηφίδα 1η : Μια ωραία πρωία, λίγο καιρό μετά την θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, ακούσαμε τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Σαχινίδη (σε εκπομπή της ΝΕΤ), να λέει: «Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική λύση ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (…) Το ΔΝΤ ήταν η πρώτη και μόνη επιλογή από τις 5 Οκτωβρίου και μετά». Όμως, ο κ. Παπανδρέου μας έλεγε άλλα. Ήταν η εποχή του «λεφτά υπάρχουν» και των υπογείων συνενοήσεων με το …ΔΝΤ, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Ψηφίδα 2η: Σε ανύποπτο χρόνο, ο πρώην πανίσχυρος πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, έδωσε μια συνέντευξη στο γαλλικό Canal+ στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ. Ένα μέρος αυτής της συνέντευξης «κόπηκε» στο μοντάζ, δηλαδή δεν μεταδόθηκε από την γαλλική τηλεόραση. Μερικές μέρες αργότερα, το απόσπασμα αυτό βρέθηκε στα χέρια του Λάκη Λαζόπουλου κι εκείνος το αποκάλυψε μέσα από την σατιρική του εκπομπή. Υπενθυμίζουμε ότι, εκείνη την εποχή, που ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραφε το «Μνημόνιο», πολλοί αναρωτιούνταν πώς ήταν δυνατό να ετοιμαστούν, μέσα σε λίγες ημέρες μόνο, οι εκατοντάδες σελίδες των νομικών εγγράφων της Δανειακής Σύμβασης. Για να δούμε όμως τί έλεγε ο Στρος-Καν στο «κομμένο» απόσπασμα του ντοκιμαντέρ: «Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες, το κλείσαμε σε 15 ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2009 λέγοντας μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.» Ο Στρος-Καν αναφέρει και συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Λέει πως, λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του, ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να του τηλεφωνήσει:«Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση… Νομίζεις πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να έλθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;» Αυτά είπε στον Στρος-Καν ο κ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες αφότου δήλωνε στον ελληνικό λαό ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο Στρος Καν απάντησε ότι θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η ΕΕ δεν θα σας άφηνε να έρθετε σε μας». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω». Και τους έπεισε. Με τον «Τιτανικό», τα «πιστόλια στο τραπέζι» και όλο τον εξευτελισμό της Ελλάδας που γνωρίζουμε. Τον παραπάνω διάλογο είχε αποκαλύψει τότε το εξαιρετικό περιοδικό Επίκαιρα.
Ψηφίδα 3η: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο 2009 (δηλαδή προεκλογικώς), όχι μόνο τον Κ. Καραμανλή, αλλά και τον κ. Γ. Παπανδρέου για το έλλειμμα που θα έφτανε στο 12%, αλλά και για την κρισιμότητα της κατάστασης που απαιτούσε την λήψη εκτάκτων μέτρων. Γνωρίζουμε όλοι την συνέχεια. «Λεφτά υπάρχουν». Ενώ ο κ. Παπανδρέου γνώριζε το πρόβλημα. Γνώριζε τα πάντα -και μάλιστα διαπραγματευόταν ήδη στα μουλωχτά με το ΔΝΤ! Το Νοέμβριο του 2009 ανακοίνωσε κι ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 2,5 δις ευρώ, ενώ γνώριζε ότι πηγαίναμε κατά διαόλου. Μετά από 6 μήνες, η χώρα έπεσε στα δόντια του ΔΝΤ. Η Ελλάδα παραδόθηκε στους ξένους εισβολείς, αφού προηγουμένως τους είχε …παρακαλέσει να εισβάλουν. Σφάξε με Δου-νου-τού μου, ν’ αγιάσω…
Ψηφίδα 4η: Μόλις πριν από μερικές μέρες, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Ζωή Γεωργαντά, αποκάλυψε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (16.09.2011) ότι το έλλειμμα της Ελλάδος για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε “φουσκωμένο” στο 15,4% (αντί για 12-13%), ώστε να είναι υψηλότερο από εκείνο της Ιρλανδίας (που ήταν τότε 14%) και να παρέμβει η «Τρόικα» για να ληφθούν σκληρά μέτρα κατά της Ελλάδος! Η συγκεκριμένη καταγγελία οδήγησε στην παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπονή, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας (πηγή: Ελευθεροτυπία, 19.09.2011). Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου (ο μόνος που παρέμεινε στην θέση του, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλη …καθαιρέθηκαν με παρέμβαση Βενιζέλου), εργαζόταν στο ΔΝΤ επί 21 έτη, με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες! Ακόμα και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΕΛΣΤΑΤ, διατήρησε την θέση του στο ΔΝΤ ως τον Ιανουάριο 2011! Κάποια από τα μέλη του ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλουν πλέον ευθέως ότι όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.
Ψηφίδα 5η: Θυμόμαστε τον αγώνα που έκαναν πρώτοι και επί μήνες, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης (αποκλεισμένοι απ’ όλα τα ΜΜΕ!) για την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου, που υπογράφηκε χωρίς να έχει ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής. Πολλοί τότε τους χλεύαζαν και τους «στόλιζαν» με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (χωρίς ποτέ να αντιπαραβάλουν επιχειρήματα –τυπικό δείγμα πασοκισμού). Πολλούς μήνες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απεφάνθη ότι το Μνημόνιο ήταν, τελικά, συνταγματικό. Το κακολογήσαμε άδικα, δηλαδή… Να θυμηθούμε μια λεπτομέρεια που δεν έγινε ευρέως γνωστή; Λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο αντιπρόεδρος, κ. Σταυρόπουλος, παραιτήθηκε από την θέση του. Αμέσως μετά, ανέλαβε καθήκοντα νομικού συμβούλου στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου… Είπατε τίποτα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης;
Ψηφίδα 6η: Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μια επερώτηση Έλληνα Βουλευτή παραμένει από καιρό αναπάντητη. Αφορά στην εταιρεία που έχει ιδρύσει ο αδερφός του πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου, στην πόλη Morges της Ελβετίας. Υπάρχουν υποψίες ότι η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας (και της Ελλάδας), γνωστά ως CDS, δηλαδή ενδέχεται να «ποντάρει» ακόμα και στην χρεοκοπία της χώρας μας! Την σχετική είδηση έχουν προβάλει -από τον Ιούνιο- μόνο λίγα πατριωτικά blogs, η Ελευθεροτυπία και το Kontra Channel! Τα “μεγάλα” τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν πως δεν είδαν, δεν άκουσαν… Όμως πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Το θέμα ανακίνησε πρόσφατα ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Andreas Mölzer, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ερώτηση φέρει τον όχι και τόσο διακριτικό τίτλο«Κερδοσκοπία του Έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του»! Η ελβετική εφημερίδα La Liberté είχε το θέμα αυτό στην πρώτη της σελίδα στις 17 Αυγούστου. Ο τίτλος της ήταν «Ελληνική σαλάτα και χοντρά λεφτά στις όχθες της λίμνης Λεμάν»… Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα αυτό στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έδειξε να αιφνιδιάζεται (βλέπετε, η ερώτηση δεν ήταν του MEGA), ψέλλισε κάποιες λέξεις, ουσιαστικά δεν απάντησε. Η γλώσσα του σώματος εκείνη την στιγμή τον πρόδωσε. Σχεδόν τον λυπήθηκα. Ήταν πάλι ο γνωστός Γιώργος, ο θλιβερός ηθοποιός σε θέατρο μαριονέτας.
Επίλογος
Είναι ολοφάνερο πως έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση. Είναι μια κυβέρνηση που εξελέγη με απροκάλυπτα ψεύδη, είναι μια κυβέρνηση που έχει χάσει την επαφή της με τον λαό και την πραγματικότητα. Έχει παραδώσει αμαχητί τα “κλειδιά” του κράτους σε ξένα συμφέροντα. Εκτελεί πειθήνια και κατά γράμμα της εντολές της Τρόικας, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση στην οποία οδηγεί έναν ολόκληρο λαό –τον οποίο υποτίθεται πως υπηρετεί! Τώρα τελευταία, κάποιοι προσπαθούν -ματαίως- να μας πείσουν πως όλα τα δεινά που μας βρήκαν κατά τα τελευταία 2 χρόνια, οφείλονται σε «αστοχίες» της κυβέρνησης, σε «ατυχείς» χειρισμούς. Όχι, φίλοι μου. Αυτοί οι υπάνθρωποι δεν είναι ανίκανοι. Κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Είναι βαλτοί. Είναι προδότες. Έχουμε μια κυβέρνηση δοσίλογων, μια κυβέρνηση επικίνδυνη, και πρέπει να ξεμπερδέψουμε από δαύτη το συντομότερο δυνατό. Όμως, προσοχή! Δεν θα φύγει από μόνη της. Βλέπετε με πόσα επικοινωνιακά τεχνάσματα, με πόσους εκβιασμούς, εκφοβισμούς και αστυνομική βία, κάποιοι την κρατούν στην θέση της. Αυτοί από μόνοι τους δεν φεύγουν. Πρέπει να τους διώξουμε.
Η μπασταρδεμένη δημοκρατία που έχουμε σήμερα, προβλέπει την ύπαρξη αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το σκηνικό της προδοσίας, η αντιπολίτευση είναι α-νύ-παρ-κτη.Είναι συνένοχη στο έγκλημα. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Όλα τα ανδρείκελα, όλοι αυτοί οι προδότες (με τις πράξεις ή με την αδράνειά τους) θα κριθούν όταν έρθει η ώρα. Πιστεύω πως η ώρα αυτή θα έρθει σύντομα. Κάθε μέρα που περνά, η Ελλάδα μας χάνεται, οι Έλληνες ταπεινώνονται, εξευτελίζονται. Ολοένα και πιο πολλοί φτάνουν στο έσχατο σημείο της απελπισίας, γίνονται αυτόχειρες. Είναι τραγική η κατάσταση. Πρόκειται, λοιπόν, όχι μόνο για προδότες, αλλά και για δολοφόνους! Μέχρι τώρα ήταν δολοφόνοι των ονείρων μας, τώρα πια είναι και δολοφόνοι ανθρώπων. Ούτως ή άλλως, ζωή χωρίς όνειρα δεν είναι ζωή.
Είναι μεγάλη η Ύβρις. Όμως πλησιάζει η Νέμεσις. Έπεται η ΚάθαρσιςΕλπίδα μου: εσύ. Κι εσύ. Εμείς. Μαζί. Μην υποτιμάς την δύναμή σου. Κάνε το μεγάλο βήμα, διάλεξε τώρα στρατόπεδο. Ναι, στρατόπεδο. Πόλεμο έχουμε, με όπλα θανατηφόρα: γραβάτες με κόμπους που σε στραγγαλίζουν, χαρτιά που αγοράζουν και πουλάνε την χώρα σου ερήμην σου, επιστημονικά μεθοδευμένη εκστρατεία εκφοβισμού του λαού («Σοκ και Δέος»), και άλλα πολλά πανίσχυρα όπλα μαζικής καταστροφής. Τί μπορείς να κάνεις; Ύψωσε το παράστημά σου. Πώς; Πρέπει πρώτα να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Όλους. Να γίνεις ελεύθερος. Να γίνεις Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Μην ελπίζεις. Να πιστεύεις. Θα νικήσεις. Θα νικήσει η Ελλάδα.Να γίνεις Μίκης Θεοδωράκης«Η λευτεριά δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται». Να γίνεις παλικάρι του ’21«Ελευθερία ή Θάνατος». Φυσικά, δεν είναι εύκολο. Τίποτα που αξίζει δεν είναι εύκολο. Και μάλιστα, η φύση έχει προνοήσει ώστε, όσο πιο πολύ αξίζει κάτι, τόσο πιο δύσκολο είναι να κατακτηθεί. Το ραντεβού σου με την Ιστορία είναι σήμερα. Δεν θα περιμένει για πολύ.
Σε κείνους που ακόμα δεν πείσθηκαν πως ήρθε η ώρα ν’ αποχωριστούν τον αναπαυτικό καναπέ τους και προτιμούν να παραμείνουν στην προσωρινή κι επίπλαστη «ασφάλεια» του θλιβερού τους μικρόκοσμου -αδιαφορώντας για τα Μεγάλα για τα οποία όλοι μας, ανεξαιρέτως, γεννηθήκαμε- έχω να πω ένα πράγμα: Ας μην περιφέρονται εδώ κάτω άσκοπα. Ας μπουν από τώρα μες στο μνήμα. Εκεί μέσα θα είναι, επιτέλους, ασφαλείς.
Λωζάννη, 29 Σεπτεμβρίου 2011
Το άρθρο αυτό είναι “επί του πιεστηρίου” και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Αρκαδικά Νέα”(φύλλο Σεπτεμβρίου) που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες.
Σύνδεσμος: http://www.arcadiapress.gr/
* Ο Γιώργος Σγούρδος είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστης. Μεγάλωσε στην Τρίπολη, ενώ από το 2003 ζει στην Ελβετία. Είναι εκπρόσωπος της Σπίθας Τρίπολης (Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών – Μίκης Θεοδωράκης) και μέλος της Σπίθας Λωζάννης.
Ιστολόγια: spitha-tripolis.blogspot.com , spitha-suisse.blogspot.com και sgourdos-cartoons.blogspot.com

http://olympia.gr