Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Γκάφες φέρνουν τις κάλπες πιo κοντά


Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει ασφυκτικά να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και ταυτοχρόνως απειλεί ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση.Παράγοντες των διεθνών αγορών προεξοφλούν τη χρεοκοπία. Η κοινωνία είναι σε αναβρασμό. Στο εσωτερικό της...
κυβέρνησης οι διαφωνίες για τα μείζονα, οι ερασιτεχνισμοί στα ελάσσονα και οι προσωπικές στρατηγικές επιβίωσης δίνουν τον τόνο. Το πού ακριβώς βρίσκεται η χώρα σήμερα το περιγράφει κορυφαίος υπουργός στην «Κ.Ε.». Στην ερώτηση «Είμαστε στο σημείο μηδέν;», απάντησε ως εξής: «Ποιο μηδέν; Είμαστε πολύ πιο κάτω και αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στο σημείο μηδέν»!

Μέσα σ’ αυτό το ναρκοθετημένο πεδίο καλείται να κινηθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για το αντίθετο. Το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει σχεδόν εξανεμιστεί, οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται και, τέλος, η κοινωνία δεν έχει τη διάθεση να δείξει άλλη υπομονή. Θα μπορούσε η λύση στο «εθνικό ζήτημα» να είναι η προσφυγή στις κάλπες;

Στο παρελθόν, όποτε άνοιγε τέτοια συζήτηση, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφραζαν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους. Στην παρούσα φάση οι ενστάσεις τους έχουν υποχωρήσει. Κάποιοι υπουργοί προτείνουν εκλογές με ένα σκεπτικό από το οποίο απουσιάζει παντελώς το ενδεχόμενο της νίκης. Υποστηρίζουν ότι «πιθανότατα θα υποστούμε ήττα, θα είναι όμως ελεγχόμενη και ίσως αξιοπρεπής, δεν θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην αυτοδυναμία, άρα θα παραμείνουμε στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων με τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ αν πάμε σε εκλογές αργότερα, μάλλον θα συντριβούμε, κι αυτό θα δημιουργήσει διαλυτικές συνθήκες στην παράταξη. Θα είναι μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρα».

Τις εκλογές όμως δεν τις σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Είναι από τους ελάχιστους που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Πρέπει όμως να πείσει την τρόικα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, τους υφισταμένους του ότι αξίζει τον κόπο να παλέψουν, τους βουλευτές του ότι είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουν να στηρίζουν και φυσικά τους πολίτες ότι πρέπει να αντέξουν και άλλες θυσίες για να σωθεί η χώρα. Μπορεί; Δεν νομίζουμε ότι θα βρεθούν πολλοί, εδώ και στο εξωτερικό, που θα στοιχημάτιζαν υπέρ αυτής της εκδοχής. Και έχουν σοβαρούς λόγους να μην το διακινδυνεύσουν:

- Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν εξοργιστεί με τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και την αδυναμία των περισσότερων υπουργών να υλοποιήσουν ακόμη και τα στοιχειώδη που προβλέπονται στις δανειακές συμβάσεις. Εισέπραξαν την κίνηση του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών ως απόπειρα να εκβιαστεί η τρόικα. Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε ατάκτως ύστερα από τα μηνύματα που έστειλαν οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, αλλά η ζημιά στο πεδίο της αξιοπιστίας ήταν μεγάλη. Η αποτυχία της χώρας να προσεγγίσει τους δημοσιονομικούς στόχους και η παλιμβουλία της κυβέρνησης ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις σχετικά με την παρουσία μας στην ευρωζώνη. Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει στην ιδρυτική πράξη διαδικασία για την αποβολή μιας χώρας από την ΟΝΕ μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά, ωστόσο, όπως είπε στην «Κ.Ε.» πρωτοκλασάτος υπουργός, «αυτή η διαδικασία δεν αποκλείεται να ανακαλυφθεί και να εφαρμοστεί πρώτη φορά για την περίπτωση της Ελλάδας. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να φύγεις μόνος σου γιατί δεν θα μπορείς να επιβιώσεις εντός ΟΝΕ»!

- Το μέτωπο της κυβέρνησης φαντάζει πιο εύκολο στη διαχείρισή του από τον Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι όμως. Γιατί λείπει η ενιαία αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει και το πόσο γρήγορα οφείλουν οι υπουργοί να το κάνουν. Αυτό το έλλειμμα παράγει κακοφωνία. Οι «μνημονιακοί» υπουργοί εγκαλούν συναδέλφους τους για σκόπιμες εμπλοκές που απορρέουν από τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις τους και οι τελευταίοι κατηγορούν τους «μνημονιακούς» για πλήρη υποταγή στη νεοφιλελεύθερη συνταγή της τρόικας. Ακόμη και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έπεσαν προτάσεις για πιο αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των μέτρων. Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ να έκανε λόγο για το «όλον ΠΑΣΟΚ», ωστόσο οι αντιθέσεις που παρατηρούνται παραπέμπουν στην παραδοσιακή διάκριση ανάμεσα στο «βαθύ» και το «μεταρρυθμιστικό» ΠΑΣΟΚ.

- Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας το κλίμα είναι βαρύ. Και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που θα εξειδικευθούν οι ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου: η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και οι μαζικές αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται υψηλού ρίσκου πολιτικές κι ας μην έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Αν επίσης απαιτηθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ουδείς μπορεί να προδικάσει την αντίδραση της Κ.Ο. Οι εντεταλμένοι με την περιφρούρηση των βουλευτών περιμένουν αψιμαχίες και σκληρές αντιστάσεις, δεν φοβούνται όμως κάποιο μοιραίο για την κυβέρνηση χτύπημα. Ποντάρουν στη λογική αυτοσυντήρησης των βουλευτών. «Αν πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές, οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποχαιρετίσουν τη Βουλή» είπε στην «Κ.Ε.» παλαίμαχος κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ. Ομως δεν μπορεί να μηδενιστεί ο κίνδυνος του «ατυχήματος» ή του αυθορμητισμού. Τα περιθώρια απωλειών δεν είναι μεγάλα. Το μαξιλαράκι ασφαλείας το «κρατούν» μόνο πέντε βουλευτές.

Μια κυβέρνηση που είναι σε σύγκρουση με την κοινωνία επιχειρεί να στρέψει τη μία ομάδα εναντίον της άλλης. Αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση κι ας ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι «εχθρός μας είναι τα προβλήματα, τα συμφέροντα, το κατεστημένο και οι συντεχνίες». Σύμφωνα με τη συλλογιστική των κυβερνώντων, όσοι κινητοποιούνται ανήκουν σε συντεχνίες που δεν θέλουν να ξεβολευτούν και με τη δράση τους υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Ο «πόλεμος όλων εναντίον όλων» (χομπσιανή αναλυτική κατηγορία) είναι το προσφιλές καταφύγιο των εξουσιών που έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Η κυβέρνηση έχει, πάντως, καταφέρει να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με όλους τους πολίτες.

* Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει χάσει την πλειοψηφία στην κοινωνία. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που μπορεί να λειτουργήσει, ώστε να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη. Στις κάλπες θα οδηγηθούμε αν το θελήσει ο πρωθυπουργός ή αν πέντε βουλευτές αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Το βέβαιο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες. Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι, αν γίνουν εκλογές, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλεγούν ξανά. Πρωθυπουργός και βουλευτές συμφωνούν σ’ αυτό τουλάχιστον.

http://www.enet.gr

Πηγή: http://www.supercomments.gr/2011/09/o_11.html#ixzz1XbVCHV3m