Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Έκτακτο φορο - σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Διετές τέλος από 0,5 έως 10 ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να καλυφθεί έλλειμμα εσόδων 2 δισ ευρώ - Προσκλητήριο σε εφοπλιστές για το δημοσιονομικό αδιέξοδο



Έκτακτο φορο - σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων - Διετές τέλος από 0,5 έως 10 ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο να καλυφθεί έλλειμμα εσόδων 2 δισ ευρώ - Προσκλητήριο σε εφοπλιστές για το δημοσιονομικό αδιέξοδο
(upd4)Την επιβολή ειδικού μεσοσταθμικού τέλους στα ακίνητα, από πενήντα λεπτά έως 10 ευρώ, διετούς διάρκειας, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και έχει στόχο την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η είσπραξη του τέλους θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βενιζέλος, περικόπτεται ένας ολόκληρος μισθός από τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί 3 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από το κράτος θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές, ενώ σχολιάζοντας το πρόσφατα ανακοινωθέν deal μεταξύ της Alpha Βank και της Eurobank, επισήμανε ότι πρόκειται για το προοίμιο και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε παράλληλα γνωστό ότι θα απευθύνει κάλεσμα προς τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα μετάσχει και αυτός στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό τρόπο.
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για οργανωμένη σπέκουλα και κακόγουστα παιχνίδια έναντι του ευρώ και της Ευρωζώνης. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τον υπουργό, η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους εταίρους.
Μιλώντας σε δραματικούς τόνους και αναφερόμενος στο κρίσιμο επόμενο δίμηνο ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κολασμένους μήνες, καθιστώντας αναγκαία την άμεση ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την Ελλάδα. "Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη χώρα μας να γίνει το πρόσχημα για εξελίξεις που είναι εις βάρος μας", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να ανακοπεί η ύφεση.
Μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "το υπουργικό συμβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια αγορά", ενώ σημείωσε ότι η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης που διαθέτει την ισχύ του κοινού νομίσματος αλλά δεν συνοδεύεται από την ανάλογη θεσμική και πολιτική υποστήριξη.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το πρωτογενές έλλειμμα το 2011 θα διαμορφωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ. "Αν πετύχουμε τους στόχους μας, το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα", ανέφερε ο υπουργός, παραδεχόμενος ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ.
"Αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα δεν έχουν καμία σχέση με την 5η αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Η αναχώρηση της τρόικας ήταν πλήρως συμκφωνημένη και προγραμματισμένη. Δεν σταματήσαμε ποτέ την επικοινωνία με την τρόικα", δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του από τη Θεσσαλονίκη ο Ευ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να ρίξει φως σε όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα.  "Άλλα είναι αυτά που έχουν μεσολαβήσει. Όχι η στάση της τρόικα, αλλά η στάση ορισμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr