Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!


Πριν απο λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ματαίωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου και θα βρισκόταν για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Πληροφορίες του ΟΛΥΜΠΙΑ, αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτη ήρθε μετα την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευαγγελο Βενιζελο και τα όσα του είπε για το κρίσιμο Ecofin που μόλις ολοκληρώθηκε στην Πολωνία.
Ο Γ. Παπανδρέου είχε φύγει χθες από την Ελλάδα, ωστόσο δεν μετέβει κατευθείαν στις ΗΠΑ, αλλά έκανε ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, με σκοπό να πετάξει σήμερα για τη Νέα Υόρκη, ωστόσο επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα.
Η επίσημη δικαιολογία της ματαιωσης, φέρεται να είναι το άσχημο κλίμα μέσα στο χθεσινό Eurogroup και στο σημερινό Ecofin, στο οποίο συμμετείχε και ο Αμερικανός Υπουργος Οικονομικων που λέγεται ότι έφυγε απογοητευμένος, λόγω των χειρισμών της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, μια χώρα που πλέον αντιμετωπίζει σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας αναμένεται να είναι ραγδαίες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας που “καίγεται” να πάρει το πράσινο φως για την επόμενη δόση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Ecofin στην Πολωνία τόνισε ότι είναι έτοιμος να λάβει και νέα μέτρα, αν δεν πειστεί η τρόικα ότι αρκεί το τέλος μέσω ΔΕΗ για να κλείσουν οι “τρύπες”.
Η δήλωση Βενιζέλου:
«Το βασικό συμπέρασμα αυτής της τριήμερης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των διεθνών οικονομικών θεσμών και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, είναι πως ζούμε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και νευρικό περιβάλλον και διεθνές και ευρωπαϊκό. Αυτή η ρευστότητα και η νευρικότητα, επιβάλλει σε μας να πάρουμε τώρα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, την πατρίδα μας.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώσουμε το έλλειμμα και να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε μόνο να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Αυτά από μόνα τους είναι θεμελιώδη και σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι ακόμη σημαντικότερο. Είναι να μη βρεθούμε μέσα σε μία περιδίνηση, όχι επειδή εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας – τις υποχρεώσεις θα τις εκπληρώσουμε- αλλά γιατί το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης δεν λειτουργεί, γιατί υπάρχουν αμφιθυμίες, αρρυθμίες, καθυστερήσεις. Και μπορεί όλα αυτά να είναι επικίνδυνα και βλαπτικά για την Ευρωζώνη και για τους εταίρους μας, αλλά για μας μπορεί να είναι καταστροφικά”.