Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μαγειρεύουν εκλογές

s
Quantcast
Με τις 155.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις, το ενιαίο μισθολόγιο που πάνε πίσω, το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και την εντολή για… χαλαρούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ 
ΣΕ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ πορεία με τερματικό σταθμό τις πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου έχουν μπει πλέον στην κυβέρνηση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σενάρια για την «επόμενη μέρα». Κι αυτό διότι διαπιστώνουν ότι αποκλείεται να βγουν αλώβητοι από τις συμπληγάδες που δημιουργούν αφενός οι επιταγές (απαιτήσεις) της «τρόικας» και αφετέρου η κοινωνική αναταραχή, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζεται το τελευταίο 20μηνο.
Καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση διαδραμάτισε…
και η «πορεία ραγδαίας φθοράς» στην οποία έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, πορεία που δείχνει μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα η προσφυγή στις κάλπες να φαντάζει αυτήν τη στιγμή ως η μόνη «λύση» για να ανακοπεί η πλήρης και οριστική κατάρρευση. Παράλληλα, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με το δυσμενές κλίμα που επικρατεί διεθνώς υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων, κάτι που θα δυναμιτίσει το κλίμα στην κοινωνία.
Προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών συγκλίνουν μια σειρά γεγονότων που έρχονται να ενισχύσουν πληροφορίες από τα ενδότερα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού:
Μέτρα και αποφάσεις με κοινωνικό και κατ’ επέκταση πολιτικό κόστος μετατίθενται χρονικά, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας» μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, οι θορυβώδεις εξαγγελίες για κατάργηση – συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και φορέων παραμένουν στα χαρτιά, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με τις οξύτατες αντιδράσεις των εργαζομένων που είτε θα απολυθούν είτε θα μεταταχθούν. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ έχει «παγώσει», ενώ και οι εξαγγελίες για την ΕΡΤ μετατέθηκαν για το… 2012!
Στους σχεδιασμούς των πρόωρων εκλογών πρέπει να ενταχθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το… προνόμιο 55.000 προσλήψεων προσωπικού, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «διορισμούς από το παράθυρο» και «κομματικά ρουσφέτια». Κι αυτό καθότι οι προσλήψεις θα γίνουν με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ το σύντομο διάστημα που θα διαρκέσει η σύμβαση (πεντάμηνο), θα λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης»: «Ψηφίστε μας για να ανανεώσουμε τη σύμβαση» θα είναι το «μήνυμα» προς τους χιλιάδες πολίτες που θα προσληφθούν. Επίσης μιλούν για άλλες 100.000 προσλήψεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, μετατέθηκε για αργότερα, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται «επί ποδός πολέμου». Το τελευταίο 20μηνο έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους και το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι το «τελειωτικό χτύπημα» για τον κλάδο. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που φθάνουν από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σιωπηρά έχει δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ και στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να… χαμηλώσουν τους ελέγχους και τους καταλογισμούς φόρων ή προστίμων, προκειμένου να μην επιτείνουν την οργή των φορολογουμένων. «Χαλαρά χαλαρά» είναι η οδηγία…
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση, στην προοπτική των πρόωρων εκλογών, θέλει να αμβλύνει το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο αισιόδοξα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι η μάχη έχει κριθεί και η ήττα είναι βέβαιη, ορισμένοι μάλιστα μιλούν για μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ. Στο κρίσιμο ερώτημα «για ποιον λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές ο Γ. Παπανδρέου, αφού είναι δεδομένη η ήττα;» τα στελέχη επισημαίνουν ότι όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει το προβάδισμα της ΝΔ, και ότι σε λίγους μήνες «ο Σαμαράς θα έχει αυτοδυναμία»!
Εν όψει φθινοπώρου, στις τάξεις της κυβέρνησης επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθότι αντιλαμβάνονται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις οξύτατες αντιδράσεις κλάδων εργαζομένων που θίγονται από την ακολουθούμενη πολιτική. Βουλευτές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «ο Σεπτέμβριος θα είναι Αρμαγεδδών» και η προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη διέξοδος διαφυγής για την κυβέρνηση.
Τις πρώτες ημέρες του άλλου μήνα λήγει η «περίοδος χάριτος» που έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους και είναι έτοιμοι για νέο γύρο σκληρής σύγκρουσης με το υπουργείο Υποδομών. Επίσης, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα φανούν τα τεράστια προβλήματα (ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία) που δημιουργεί η «μνημονιακή πολιτική» που εφαρμόζει η Άννα Διαμαντοπούλου, και είναι θέμα χρόνου εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να βρεθούν στον δρόμο. Εξίσου τεταμένο θα είναι το κλίμα και στα πανεπιστήμια, καθώς οι αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας συναντούν τις έντονες διαφωνίες του διδακτικού προσωπικού, αλλά και των φοιτητών. Απεργίες και καταλήψεις σχολών πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες…
Από την άλλη, αρχές Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ραβασάκια» της εφορίας για την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και την έκτακτη εισφορά για τους κατόχους ακινήτων, πολυτελών ΙΧ κ.λπ. Αυτά σε συνδυασμό με άλλους λογαριασμούς, αλλά και τις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αγανάκτηση της κοινωνίας.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί αντιμέτωπος με το «κύμα διαφωνιών» που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της κυβέρνησης και η Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις. Πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από το κόμμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «φιλελεύθερη πολιτική» της κυβέρνησης. Μοναδικός ομιλητής στη Συνδιάσκεψη θα είναι ο Γ. Παπανδρέου, ώστε να μη δοθεί η «ευκαιρία» σε διαφωνούντες να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους πυροδοτώντας κλίμα εσωστρέφειας. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που «επιτέθηκε» με σφοδρότητα εναντίον του υπουργού Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλου, απέδιδε σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και για τον λόγο αυτό προκάλεσε τη δυσφορία υπουργών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
Παρόν