Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πάνε για κόψιμο οι φοροαπαλλαγές των επαγγελματιών...ακόμη και το όριο των 8000 ευρώ με στόχο την φοροδιαφυγή

Από μηδενική βάση επανεξετάζει το οικονομικό επιτελείο όλες τις  φοροαπαλλαγές, ακόμα και του αφορολογήτου ορίου των 8.000 ευρώ, που απολαμβάνουν περίπου 1.000.0000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωνε χθες στη ΝΕΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
Στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα συζητηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας που φθάνουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θέτει εκ νέου το ζήτημα των απαλλαγών δεδομένης τη αστοχίας πλέον των 4,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Τα σενάρια που διερευνούν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περικοπή ή ακόμα και την κατάργηση απαλλαγών, όπως το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, οι εκπτώσεις δαπανών από δωρεές, οι επισφαλείς απαιτήσεις, η αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι μετακινήσεις και δεκάδες άλλες απαλλαγές.
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου όταν είχε επιχειρηθεί κατά το παρελθόν από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των επιτηδευματιών. Το μέτρο είχε νομοθετήσει για πρώτη φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης για να το αποσύρει λίγους μήνες μετά ο διάδοχος του Γιάννης Παπαθανασίου.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των επαγγελματιών, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου και παραπέμπουν στα «πενιχρά» δηλωθέντα εισοδήματα ακόμα και κάτω του σημερινού αφορολογήτου ορίου των 8.000 ευρώ.
Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των φορολογούμενων. Περίπου 980 φοροαπαλλαγές διερευνώνται στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου βάσει του οποίου πρέπει να αντληθούν 380 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012. Παράγοντες του υπουργείου τονίζουν ότι το κονδύλι μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς το σύνολο των περίπου 980 φοροαπαλλαγών μπορεί να αποφέρει ακόμα και 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

www.bankingnews.gr